Hlavní obsah

Soudkyně manželů Nečasových může přijít o talár. Proces začal

Případ soudkyně Králové řešil v úterý Nejvyšší správní soud.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejvyšší správní soud musel jednání odročit kvůli nepřipravenosti právníků Ministerstva spravedlnosti.

Článek

Nejvyšší správní soud v Brně má na stole případ soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Heleny Králové, známé hlavně z kauz expremiéra Petra Nečase a jeho současné manželky.

Králová čelí kárným žalobám, podle nichž se dopustila řady vážných pochybení v procesech. Hrozí jí doživotní odvolání z funkce soudkyně.

Nejvyšší správní soud původně předpokládal, že by už ve středu o budoucnosti Králové mohl rozhodnout. Jednání ale nakonec musel odročit.

Po zástupcích Ministerstva spravedlnosti požadoval, aby všechny prohřešky Králové stručně shrnuli, avšak ti na to nebyli připraveni. Proto jim dal soud čas na přípravu a jednání odročil na březen.

Nejvyšší správní soud řeší dvě kárné žaloby na Královou.

První podal ministr spravedlnosti, který soudkyni vytýká, že opakovaně nerespektovala pokyny nadřízeného Městského soudu v Praze.

Kvůli tomu také o některé řešené případy přišla a musely být přiděleny jiným soudcům. To se týká i kauzy údajného zneužití vojenské tajné služby Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, k údajnému sledování první manželky Petra Nečase. Zatímco Králová Nečasovou opakovaně osvobodila, nová soudkyně jí zatím nepravomocně uložila podmíněný trest.

Druhou kárnou žalobu podal na Královou předseda Městského soudu v Praze. Ten jí mimo jiné vytýká, že změnila dříve vydané soudní rozhodnutí a narušila základní principy fungování právního státu.

Že nebyli zástupci Ministerstva spravedlnosti dobře připraveni, kritizoval i advokát Heleny Králové. Ten uvedl, že Králová prožívá těžké období, protože na ni na veřejnosti lidé útočí.

Sama Králová se médiím nijak nevyjadřuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované