Hlavní obsah

Soudkyni Nečasových zůstane aféra poslaneckých trafik. Soud řekl, že není podjatá

Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soudkyně Helena Králová už předtím přišla o jeden trestní případ, v němž figuruje bývalá ředitelka sekretariátu premiéra Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Článek

Kauzu takzvaných trafik pro poslance ODS bude nadále rozhodovat soudkyně Helena Králová. Pražský městský soud zamítl stížnost státních zástupců, podle nichž je Králová podjatá.

Kauzu rozhodl soud v pondělí na neveřejném jednání, o den později se verdikt objevil v justiční databázi.

V případu čelí obvinění někdejší premiér Petr Nečas (ODS), jeho současná žena Jana Nečasová (dříve Nagyová) a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Nečas s manželkou jsou podezřelí, že korumpovali tři tehdejší poslance ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu. Za lukrativní posty ve státní správě se měli vzdát poslaneckého mandátu a nedělat tak potíže při schvalování daňového balíčku.

Státní zástupce je přesvědčen, že je soudkyně Králová v případě Nečasových podjatá, a proto žádal, aby i tento případ řešil jiný soudce.

Video: Tvrdá kritika soudkyně, která osvobodila Nečasovou. Nadřízení mluví o demagogii

Soud zkritizoval soudkyni Královou.Video: Radek Nohl

Soudkyně Helena Králová měla původně na stole hned dvě trestní kauzy Nečasových. V první šlo o údajné zneužití vojenské tajné služby. Podle obžaloby Nečasová-Nagyová nechala vojenské zpravodajce nelegálně sledovat tehdejší první Nečasovu manželku Radku.

Helena Králová už dvakrát zpravodajce i Nečasovou-Nagyovou zprostila obžaloby. S tím ale nesouhlasil nadřízený městský soud. Králová podle něho nerespektovala důkazy a rozhodovala v naprostém rozporu s nimi. Proto jí kauzu v lednu odebral a bude ji řešit jiná soudkyně.

Video: Důkazy proti Nečasovi v kauze trafiky: Co napsal žalobce na 114 stranách

Důkaz proti Petru Nečasovi: Žalobci mají odposlechy a poznámky Jany Nečasové.Video: Radek Nohl

Nečasová-Nagyová je souzena ještě ve třetí kauze. V té ji obžaloba viní, že vyzradila tajné informace ze zpráv Bezpečnostní informační služby určených premiérovi lidem okolo lobbisty Ivo Rittiga.

V tomto případě vynesl městský soud v lednu zatím nepravomocně tresty. Nečasové uložil podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi devítiměsíční podmínku. Všichni zúčastnění včetně státního zástupce se ale proti rozsudku odvolali. Kauzu tak bude muset řešit ještě Vrchní soud v Praze.

Vyšetřování uvedených trestních kauz stálo za pádem Nečasovy vlády v červnu 2013.

Reklama

Související témata:

Doporučované