Hlavní obsah

Soudkyně poradila expolitikovi ANO, jak se může dostat z vazby

Foto: ČTK, ČTK

Jiří Švachula je ve vazbě už od letošního března.

Reklama

Pokud by bývalý radní Brna-střed Jiří Švachula nabídl kauci nebo by souhlasil s elektronickým sledováním, mohl by být možná propuštěn na svobodu.

Článek

Brněnský krajský soud na konci července řekl, že za korupci obžalovaný bývalý vlivný člen ANO Jiří Švachula se ani po šestnácti měsících z vazby nedostane.

V písemném rozhodnutí, které Seznam Zprávy nyní získaly, však soudkyně Jaroslava Bartošová popsala, za jakých podmínek by příště s žádostí mohl uspět.

Za Švachulu se před posledním vazebním zasedáním zaručila jeho bývalá manželka. Podle Bartošové to ale nestačí.

„Důvodně nelze očekávat, že by v případě propuštění z vazby na svobodu mohla Jitka Švachulová zabránit obžalovanému Jiřímu Švachulovi v tom, aby uprchl nebo se skrýval, aby se vyhnul hrozícímu vysokému nepodmíněnému trestu,“ napsala soudkyně.

Jak ale dodala, situace by se mohla hypoteticky změnit, pokud by Švachula za své propuštění nabídl přiměřenou kauci, případně by souhlasil s dohledem probačního pracovníka. A zejména pokud by se nechal hlídat za pomoci elektronického kontrolního systému, který by umožňoval detekci jeho pohybu.

Jenže nic z toho Švachula nenabídl.

„Lze tedy shrnout, že úvahy nalézacího soudu o možném nahrazení vazby jiným zákonným opatřením zůstaly pouze v rovině teoretické,“ uvedla Bartošová.

„Písemný slib bývalé manželky obžalovaného nelze považovat za adekvátní náhradu vazby, zejména v poměru výrazného majetkového prospěchu, který měl obžalovaný Jiří Švachula trestnou činností získat,“ doplnila.

Podle státního zástupce v této kauze, v níž je Švachula, dalších deset lidí a dvě firmy obžalovány z ovlivnění veřejných zakázek radnice Brna-střed, šla na úplatky částka okolo 47 milionů korun.

Úprk do Švýcarska?

Vyšetřovatelé Švachulovi jeho majetek zajistili. A Švachula během vazebního zasedání řekl, že žádný další majetek nemá. „Majetek, který jsem nabyl ještě před svým vstupem do politiky, mi byl orgány činnými v přípravném řízení zajištěn,“ prohlásil Švachula podle zmíněného dokumentu u soudu.

Tvrdil také, že nikam vycestovat nechce a ani prý nemůže, protože platnost jeho cestovního pasu skončila už loni v září. Policie však také tvrdila, že dříve odposlechy zaznamenaly, že by Švachula mohl uprchnout do Švýcarska.

„Je pravdou, že mým snem bylo otevřít ve Švýcarsku galerii s výtvarným uměním, avšak žádné relevantní kroky v tomto směru jsem neučinil,“ odmítl Švachula verzi vyšetřovatelů.

Bývalý vlivný brněnský politik za ANO a radní Brna-střed Jiří Švachula stál podle žalobce na vrcholu celé skupiny, která čelí obžalobě. Měl podle závěru policistů také úplatky inkasovat.

Detektivové během vyšetřování jako důkazy o trestné činnosti získali svědectví zástupců některých stavebních firem i spoluobviněných. Zadokumentovány mají rovněž schůzky, na kterých mělo dojít k předání peněz.

Reklama

Doporučované