Hlavní obsah

České vítězství. Polsko musí bezodkladně zastavit těžbu v dole Turów

Foto: ČTK

Proti Turówu se protestuje v Česku i Německu.

Reklama

aktualizováno •

Česká republika uspěla u Soudního dvora EU se svým návrhem na zastavení těžby uhlí v kontroverzním polském dole. Informoval o tom šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Polští politici reagují popuzeně.

Článek

Česko podalo v únoru na Polsko žalobu kvůli rozšiřování těžby. Ta podle ČR ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Poláci podle české strany porušují unijní právo tím, že umožnili pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Ztráty vody, a také prašnosti a hluku se obává i sousední Sasko. Turów se totiž nachází v cípu vklíněném mezi české a německé území.

Součástí české žaloby byla právě i žádost o zastavení těžby uhlí v Turówě do doby, než unijní soud ve věci rozhodne. Tomu v pátek Soudní dvůr svým předběžným opatřením vyhověl. Kdy se dá čekat konečný rozsudek, zatím není jasné.

Polské úřady naopak před několika dny vydaly povolení k těžbě hnědého uhlí v Turówě až do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů.

„Pokračování těžby hnědého uhlí a dalších doprovodných hornin z naleziště Turów je podle ministrova názoru v souladu se zásadou racionálního hospodaření. Vydání rozhodnutí, které umožňuje další fungování dolu, proto bylo odůvodněné,“ stojí v polském komuniké o povolení další těžby. Její pokračování také umožní další fungování blízké elektrárny, jež zajišťuje několik procent spotřeby elektřiny v Polsku, dodalo varšavské ministerstvo životního prostředí k rozhodnutí šéfa resortu Michala Kurtyky.

Hnědouhelná elektrárna pokrývá asi 5 procent polské spotřeby elektřiny, podle rozhodnutí soudu ale Polsko nedokázalo, že by odstavení dolu způsobilo problémy polské energetice. Lucemburský tribunál proto upřednostnil aktuální zájmy a práva českých obyvatel v okolí Turówa.

Varšava odmítá jako neopodstatněné tvrzení České republiky, že kvůli těžbě v dole budícím prudké vášně je nedostatek pitné vody v příhraniční oblasti.

Půta: Jsme ochotni jednat o kompenzacích

Rozhodnutí naopak přivítal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), který proti rozšíření těžby dlouhodobě vystupuje. „Za situaci je odpovědná PGE (polský vlastník dolu, pozn. red.) a neochota jednat o dopadech těžby na život lidí na území nejbližších českých obci. Stále platí naše ochota jednat o opatřeních a kompenzacích. Připravujeme další podrobnosti,“ napsal politik na Twitteru.

„Za všechny naše občany jsem nesmírně rád a děkuji všem, kteří nám pomáhají v právní bitvě za naše životní prostředí,“ uvedl pak k verdiktu ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO, který jej označil za první velké vítězství ve sporu o Turów. Česká pobočka organizace Greenpeace výsledek označila za „velké vítězství pro obyvatele v okolí dolu a i pro klima“.

Polská vláda zatím rozhodnutí soudu nekomentovala, první politické reakce se ale objevily záhy. Popuzení dali najevo například politici konzervativní a nacionalistické strany Solidární Polsko, která vládne v koalici se stranami Právo a spravedlnost (PiS) a Dohoda.

„Němci otevírají nové uhelné doly a Polsko je má zavírat ze dne na den, protože to přikáže Soudní dvůr EU. Teď asi rozumíte, o co se hraje v soudnictví? Jde jednoduše o připravení Polska o právo rozhodovat o tom, co se v Polsku děje,“ uvedl poslanec a státní tajemník ministerstva spravedlnosti Sebastian Kaleta. Narážel přitom na dlouhodobý spor o vládní reformy soudnictví, které kritizuje Evropská komise a z části zrušil právě unijní soud.

Politik na Twitteru zveřejnil i snímek soudkyně unijního tribunálu, která o předběžném opatření rozhodla.

Kaletův stranický kolega a europoslanec Patryk Jaki značil opatření za „obrovský skandál, který nemůže zůstat bez reakce“. Opoziční politici vesměs uvádějí, že jde o výsledek politiky současné vlády. „Společenství a spoluodpovědnost –⁠ pojmy výjimečně obtížné k pochopení pro PiSovskou skupinu držící vládu. Dnešní rozhodnutí SDEU je krutou a drahou lekcí,“ napsal levicový europoslanec a někdejší premiér Marek Belka.

Polská státní skupina PGE, která důl vlastní a provozuje, označila rozhodnutí za cestu k „divoké energetické transformaci“ a za porážku unijní klimatické politiky. PGE si nedávno v Česku pronajala reklamní prostory, na kterých obhajovala rozšíření těžby v Turówě, objevily se například v centru Prahy.

Současná polská vláda v nedávné minulosti ohledně ochrany životního prostředí prohrála u Soudního dvora EU spor o kácení v listnatém Bělověžském pralese. Soud v roce 2017 přikázala pod hrozbou vysokých finančních sankcí okamžité přerušení těžby dřeva. Zhruba o půl roku později pak rozsudek potvrdil, že se v lesích kácelo nelegálně.

Reklama

Doporučované