Hlavní obsah

Soudní dvůr EU: Uber je přepravní služba a musí žádat o licenci

Soudní dvůr EU uznal Uber za přepravní společnost.

 

Reklama

Uber je přepravní služba a musí tedy žádat o licenci a povolení podle příslušných zákonů zemí Evropské unie (EU). Rozhodl tak dnes Soudní dvůr EU.

Článek

Soudní dvůr Evropské unie reagoval na podnět obchodního soudu v Barceloně, který projednává žalobu profesní organizace sdružující řidiče taxislužeb v Barceloně proti filiálce Uberu ve Španělsku za nekalou soutěž.

Alternativní taxislužba Uber poskytuje svou službu v řadě zemí světa a mnohde se dostala do sporu s místními samosprávami. Taxikáři v řadě zemí včetně České republiky považují Uber za nekalou konkurenci. Přítomnost Uberu hlasitě kritizují taxikáři, kteří v rámci protestů proti této službě občas blokují dopravu.

Sdružení českých taxikářů v Praze přikročilo k mnoha protestům proti Uberu a dalším podobným společnostem. Taxikáři už dvakrát protestovali na ruzyňském letišti. Při větší z obou akcí 18. září se podle policie sešlo kolem 70 taxikářů. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry.

Aplikaci Uberu v Londýně využívá asi 40 tisíc řidičů a 3,5 milionu cestujících.

Reklama

Doporučované