Hlavní obsah

Soudní znalec žádá podruhé o delší termín na zpracování posudku k úniku látek do Bečvy

Foto: Tomáš Svoboda

Vyšetřování úniku kyanidu do Bečvy se vleče, ale řeka plyne nevzrušeně dál.

Reklama

Znalec Jiří Klicpera opět požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy. Předchozí termíny uplynuly loni v prosinci a letos v únoru.

Článek

Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle Klicperova vyjádření opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady. Kdy by mohl být posudek dokončen, nechtěl odhadovat.

O prodloužení termínu prý požádal, ale zatím nedostal žádnou odpověď od objednatele. Krajský policejní mluvčí Petr Jaroš ovšem uvedl, že policie lhůtu na vypracování posudku nijak neomezila. Podle něj je ze zákona věcí znalce, aby si lhůtu stanovil sám.

Posudek Klicpera zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti. Hlavním důvodem další žádosti o posunutí termínu je podle něj současná pandemická situace.

„Nemůžete nikam pořádně vyjet, když tam vyjedete, tak tam nejsou pořádně lidi. S lidmi musíte jednat a pracovat, ale není s kým, tak se to protahuje. Kromě toho pořád ještě dostáváme některé podklady,“ uvedl. Několikaměsíční lhůtu pro vypracování podobného posudku nepovažuje za nic mimořádného. Podle něj zaberou posudky na podobné havárie u různých lidí i pět měsíců.

Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve uvedl v onlinové debatě expertů, že viníka zářijové otravy už zná, nicméně konkrétní nebyl. Policie k jeho televiznímu vystoupení sdělila, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což Klicpera potvrdil.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Doporučované