Hlavní obsah

Soudruzi, seřaďte se kolem politbyra, znělo Novotného Řeporyjemi

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Komunisté v Řeporyjích zakrývají cizí banner fotkou vlastního kandidáta.

Reklama

Komunisté vyrazili ve středu ráno do hájemství extrovertního starosty Pavla Novotného. Kandidát četl projev, straníci tleskali, řidiči troubili. „Na čičmundy a exoty jsme zvyklí,“ vzkazuje starosta.

Článek

Třímetrová fotka komunisty překrývá větší část volebního banneru Michaela Žantovského. Zbytek zakryje staré prostěradlo. O kus dál stojí deska, která připomíná roli vlasovců v Pražském povstání. Před vlastní podobiznou řeční skutečný Roman Blaško, redaktor Haló novin a kandidát KSČM do Senátu.

Malé skupince kovaných komunistů Blaško předčítá svůj předvolební projev. Projíždějící řidiči zvědavě natahují krky, někteří nesouhlasně troubí.

Roman Blaško přitom není typickým českým komunistou, není dokonce ani členem strany, za kterou kandiduje. Patří pod křídla Komunistické strany Československa, konzervativní stalinistické strany založené v roce 1995, kterou až do své smrti vedl jeden z představitelů normalizace Miroslav Štěpán.

Foto: redakce

Komunistická strana Československa používá sovětský symbol srpu a kladiva

Kandidáta do Senátu za volební obvod Praha 5, Praha 13 a Praha-Řeporyje přišla podpořit Marta Semelová, která o sobě v poslední době dala vědět výroky na adresu Milady Horákové. Stafáž doplnila komunistická poslankyně Marie Pěnčíková a kandidát do Senátu za KSČM v obvodu Praha 9 Petr Šimůnek.

„Stojíme u této desky vlasovců, již jsou symbolem nejen vlastizrady a kolaborantství, ale také zákeřného vraždění svých, ale i slovanských národů, včetně Čechoslováků,“ vypráví Blaško skupince svých příznivců. „Ten, kdo se klaní vlasovcům, je sám novodobý vlasovec a vlastizrádce. Tito zrádci hájí cizí zájmy, což je neodpustitelné,“ říká komunista.

Zjevně tím naráží na starostu Řeporyjí, člena ODS a mediálního provokatéra Pavla Novotného. Právě on v místním zastupitelstvu prosadil, aby deska na Řeporyjském náměstí připomínala roli vlasovců v Pražském povstání.

Štáb ruské osvobozenecké armády se skutečně na začátku povstání v Řeporyjích ubytoval. Generál Buňačenko, který celou operaci řídil, přespal podle zápisu v obecní kronice jen pár metrů od náměstí v domě místního lékaře.

Památník vlasovcům

„Působení Ruské osvobozenecké armády, známé jako vlasovci, je spjaté s četnými kontroverzemi. Zůstává však nepopiratelným historickým faktem, že tito muži se jako jediná organizovaná vojenská síla postavili po bok povstalců. Jejich zásah v nejkritičtější chvíli zastavil postup nacistických jednotek a zachránil Prahu před zničením,“ píše se na desce umístěné na horní straně Řeporyjského náměstí.

Novotný s oblibou častuje komunisty nelichotivými výrazy, poslance Zdeňka Ondráčka označuje za bolševické koště. Připomínka Ruské osvobozenecké armády rezonovala i v Ruské federaci, Novotný se tak stal mimo jiné účastníkem vyhrocené debaty v ruské veřejnoprávní televizi. K předvolební akci komunistů přímo před památníkem se ale staví spíš chladně.

„Na pamětním místě se objevují různí čičmundové a exoti, jsme zvyklí. Je mi to upřímně ukradené. Snad omylem nespustí obecní rozhlas Kryla, jako posledně, a nebude to tam dlouho smrdět,“ uvedl pro Seznam Zprávy Novotný.

Po projevu obou kandidátů komunisté zatleskali a začali balit volební banner i stoleček s propiskami a žetony do nákupních vozíků s logem KSČM.

„Soudruzi, prosím vás, utvořte půlkruh kolem politbyra, ať máme hezkou fotku na památku,“ ukončil setkání jeden ze soudruhů.

Reklama

Související témata:

Doporučované