Hlavní obsah

Soudu došla trpělivost s lobbistkou Mrencovou. 15 měsíců se mu omlouvá z jednání o dluzích

Soud řeší, zda Jana Mrencová dluží přes deset milionů korun.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský miliardář Pavol Krúpa a společnost Vexelberg tvrdí, že jim Jana Mrencová dluží přes deset milionů. Jenže soud musel jednání opakovaně odložit.

Článek

Soudu došla trpělivost s dlouholetou politickou lobbistkou Janou Mrencovou. Ženou, která proslula zejména tím, když byla odhalena, že pod jménem Lucie Proutníková dělala několik let fiktivní mluvčí bývalému jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi.

Plzeňský krajský soud nyní už více než rok a půl (od října 2017) řeší, zda Mrencová dluží částku více než 10 milionů korun, avšak lobbistka se opakovaně kvůli nemoci omlouvá ze soudních jednání (naposled na konci tohoto dubna) a nereagovala ani na dvě výzvy, aby si zvolila opatrovníka.

Proto ho nyní soudkyně Jiřina Novotná stanovila sama a přidělila Mrencové advokáta Ladislava Jiráska.

V případě, o němž je řeč, jde o pohledávku ve výši 5,05 milionu korun, kterou přihlásila podle insolvenčního rejstříku slovenská společnost Vexelberg. Tento dluh jí postoupil miliardář Pavol Krúpa, kterému Mrencová peníze ani po datu splatnosti nevrátila.

Dalších 5,92 milionu korun pak u soudu uplaťuje také samotný miliardář Krúpa.

Mrencová dluží podle insolvenčního návrhu miliony. Video: Aleš Černý

„Dlužnice Jana Mrencová se dlouhodobě nemůže účastnit řízení a vykonávat tak práva a povinnosti účastníka řízení, neboť trvá na své osobní účasti, ale zároveň v současné době této účasti není schopna,“ zdůvodnila své rozhodnutí Novotná.

Soudkyně uvedla, že se o zdravotním stavu Mrencové informovala i u jejího ošetřujícího lékaře a na oddělení chirurgie nemocnice v Mariánských Lázních.

„Z aktuálních zpráv vyplynulo, že u dlužnice přetrvává stále omezená hybnost a chůzi moc nezvládá, je pouze minimálně mobilní, je schopna chůze o berlích, ale schody zatím nezvládne. Předpoklad zlepšení mobility je cca dva měsíce a prognóza ukončení léčby je cca jeden rok,“ napsala soudkyně.

Mrencová ale s rozhodnutím, kdy jí byl určen opatrovník, nesouhlasí. Tvrdí, že by se její zdravotní stav mohl zhruba za dva měsíce zlepšit. A pak by se mohla jednání u soudu zúčastnit.

Navíc uvedla, že advokáta, kterého jí soud přidělil, nezná a nemá k němu tak důvěru. I proto se tento týden obrátila na Vrchní soud v Praze, aby rozhodnutí o ustanovení opatrovníka zrušil.

Podmínka pro Mrencovou

Krajský soud v Plzni loni řešil i jiný případ, který se týkal Mrencové. Byla obžalována, že po tehdejším místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkém chtěla peníze, když zařídí, aby o něm v novinách nevyšel článek, který by ho poškodil.

Odsouzena nakonec byla ke dvouleté podmínce a zaplacení peněžitého trestu ve výši 25 tisíc korun. Letos v lednu její dovolání pak Nejvyšší soud odmítl.

Mrencová se v politice pohybuje od 90. let a celou dobu se jí dařilo být spíše v pozadí. Na komunikaci si ji najímali ministři vlády Miloše Zemana v roce 1998, pracovala také téměř pro všechny politické strany – od ČSSD, KSČM přes některé členy ODS až po Věci veřejné.

V tomhle byznysu se jí dařilo: Její Producentské centrum Profil mělo v roce 2014 tržby 26 milionů, ve svém nejúspěšnějším roce 2000 mělo obrat dokonce 54 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované