Hlavní obsah

Soudy neplní povinnosti. Nezveřejňují rozsudky, databáze pro občany zeje prázdnotou

Soudy neplní své povinnosti, nezveřejňují rozsudky.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chcete se soudit, ale nemáte šanci zjistit, jestli to má vůbec smysl. Soudy totiž na internetu téměř vůbec nezveřejňují své předchozí verdikty, přestože od roku 2002 takovou povinnost mají. Ministerstvo si je chyby vědomo a chce s takovou praxí bojovat.

Článek

Chtěli byste vědět, jak rozhodl soud v kauze únosu dítěte jedním z rodičů? Zajímá vás výsledek soudního jednání ve sporu mezi sousedy o pozemek? Případně chcete vědět, jak soud rozhodl v kauze nezákonné exekuce? Pravděpodobně budete mít smůlu. Soudy sice mají povinnost zveřejňovat alespoň významná rozhodnutí, většina z nich to však nedělá.

Online databáze tak zeje prázdnotou a občanům chybí přehled. Což jen prohlubuje nedůvěru v justici.

„Veřejnost v současnosti nemá bezplatný přístup ani k významným soudním rozhodnutím nižších soudů. Znalost judikatury však přispívá k předvídatelnému a jednotnému rozhodování soudů, a tím i k naplnění práva na spravedlivý proces. Na základě znalosti judikatury lze budovat také důvěru veřejnosti v justici,“ napsala k tématu veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Přístup k databázi soudních verdiktů by přitom měl být online a bezplatný. Soudy by ji samy měly plnit. To se však většinou neděje. Přesto existují v českém právním prostoru výjimky.

Soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa na Twitteru uvedl: „Tak si říkám, že Nejvyšší správní soud má neuvěřitelné štěstí, že neutrpěl od roku 2005 dodnes za zveřejněná rozhodnutí na svém webu žádný úraz kamenem. A to už jich visí na našem webu skoro 136 tisíc. Anonymizovaných vlastními silami.”

Překážkou jsou někdy právě citlivé údaje, zvláštně pak u sporů, které se týkají nezletilých nebo obětí trestných činů.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek přislíbil změnu. „Ministerstvo rozšíření zveřejňování podporuje, protože povede k větší transparentnosti justice a napomůže k větší předvídatelnosti soudních rozhodnutí a sjednocování judikatury,“ uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

V současné době resort testuje systém, který by soudům postup při zveřejňování rozhodnutí zjednodušil.

Reklama

Doporučované