Hlavní obsah

Janoušek oznámil, že je „akutně nemocný”. Soudy se přou, kdo by měl vydat příkaz k jeho zatčení

Soudy se přou, kdo má řešit případ Romana Janouška.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Brněnská bohunická věznice už informovala soudy v Praze i Brně, že lobbista Roman Janoušek nenastoupil k výkonu trestu.

Článek

Pražský podnikatel Roman Janoušek nenastoupil do vězení, jeho advokát informoval, že je to kvůli „akutnímu zdravotnímu stavu”.

Janoušek ale může být v klidu, pokud jde o postih za to, že do vězení nedorazil. Soudy se nedokážou shodnout, kdo má jeho případ řešit.

Jde o to, kdo by měl v dalších dnech rozhodnout, zda bude vydán příkaz k zatčení Janouška. Mohlo by k tomu dojít tehdy, když by se ani v dalších dnech do věznice v Brně nepřihlásil.

Janoušek se měl vrátit za mříže v neděli. Jenže nenastoupil a podle mluvčí věznice Dany Krejčíkové neposlal ani omluvenku. „Hrozí mu stíhání za maření výkonu trestu,“ prohlásila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová.

Janouškův advokát Lukáš Trojan ČTK řekl, že podnikatel do vězení nenastoupil kvůli nemoci. „Náš klient se dlouhodobě nachází v lékařské péči, přičemž v poslední době se jedná o péči akutní,“ uvedl. Podle něj o tom informoval i věznici.

Po odkladu trestu Janoušek nenastoupil do vězení, potvrdila to mluvčí věznice.

Mluvčí městského soudu v Praze Markéta Puci říká, že by měl Krajský soud v Brně řešit, zda se Janoušek případně vězení nevyhýbá.

V Brně mají na věc názor opačný. Tam naopak uvádějí, že rozhodnutí je teď na straně pražského městského soudu. Právě ten podnikatele za dopravní nehodu odsoudil.

„Je to podle mě právní vakuum, kdy přesně na tuhle situaci zákon nemyslí,“ uvedla Sigmundová.

Spis s kauzou Janoušek míří do Prahy

Advokáti, kterých se Seznam na podobné případy zeptal, říkají, že soudy většinou reagují poměrně rychle. Příkaz k zatčení odsouzeného, který se vězení vyhýbá, vydají v řádu několika dnů. Zmíněný spor ale rozhodnutí v kauze Janoušek vše odloží.

Co ale bude městský soud řešit určitě, je, zda Janouškovi promine zbytek z jeho trestu. Spis byl kvůli tomu z Brna odeslán do Prahy během pondělního odpoledne.

Soudce pražského soudu Tomáš Kubovec se k němu ale tento týden už nedostane. Bude totiž řešit jiný případ.

Mluvčí soudu Markéta Puci odhaduje, že rozhodnutí, zda bude Janouškovi prominut zbytek trestu, padne během několika týdnů. Soudce si totiž nejspíše nechá vypracovat i aktuální posudek Janouškova zdravotního stavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované