Hlavní obsah

Souhlasíte se sexem? Potvrďte to v aplikaci, navrhují v další zemi

Foto: Profimedia.cz

Technologický souhlas by měl pomoci obětem sexuálního násilí. Odborníci ale nesouhlasí.

Reklama

Souhlas s pohlavním stykem by mohl být potvrzován do mobilní aplikace, navrhl policejní šéf australského státu Nový Jižní Wales. Podle kritiků jeho nápad nejenže neochrání oběti sexuálního násilí, ale mohl by jim naopak přitížit.

Článek

K rychlému léku na nemoc, jejímž příčinám nerozumí, přirovnali experti nápad australského policejního šéfa Micka Fullera vytvořit aplikaci, do které budou partneři zaznamenávat souhlas s pohlavním stykem. Velitel policie Nového Jižního Walesu by pomocí technologie rád čelil znepokojivým statistikám.

Jen za poslední rok stoupl počet sexuálních napadení v Novém Jižním Walesu o 10 procent. Pouhá 2 procenta z 15 tisíc nahlášených útoků ale skončila odsouzením pachatele. Podle Fullera stojí za nízkým počtem usvědčení i fakt, že je velmi těžké prokázat, zda byl pohlavní styk či jiný sexuální akt dobrovolný. V tomto bodě by měla nastoupit aplikace, do níž by obě zúčastněné strany jednoduše potvrdily, zda se sexem souhlasí.

Zastánci ženských práv s myšlenkou na technologický konsent nesouhlasí. Násilník může souhlas v aplikaci zfalšovat, či ho potvrdit bez vědomí druhé osoby. Oběť může také k jejímu potvrzení přinutit.

„Sice je to myšleno dobře, ale aplikace by nejspíš poskytla větší ochranu pachatelům,“ okomentoval nápad Andrew Dyer, který vyučuje právo na Sydneyské univerzitě, pro televizní kanál ABC News. „V soudních řízeních by mohla aplikace sloužit jako důkaz k diskreditaci napadené ženy.“

Aplikace by podle něj také opomíjela jemné nuance, které sexuální život provázejí. Souhlas s jednou praktikou totiž neznamená automatický pokyn k jiné. Je také běžné, že si lidé sex z různých důvodů rozmyslí. Jak by odvolání souhlasu aplikace vyřešila, není jasné. Vyvstává také otázka, zda by měl mít stát přístup a kontrolu nad takto intimními daty.

Podle policejního velitele by mohla být aplikace do deseti let považována za naprosto běžnou součást randění.

Nápad však kromě odborníků pobouřil i australské političky. Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová ho odmítla s tím, že to „není problém, který by se dal vyřešit za 24 hodin.“

Podle poslankyně Jenny Leongové (Zelení) se musí společnost zaměřit na tvorbu lepších zákonů a vzdělávání o tom, co je jasný souhlas s pohlavním stykem. „Potřebuje reformu zákonů o konsentu, potřebujeme celostní osvětu, potřebujeme, aby muži neměli pocit, že si mohou dělat, co se jim zlíbí… ale NEPOTŘEBUJEME APLIKACI,“ tweetovala Leongová.

Po vlně kritiky, která se na policejního šéfa snesla, proto připustil, že aplikace je „možná nejhorším nápadem, jaký měl za celý rok“. Australský policista ale není první, koho podobná myšlenka napadla. Aplikaci s názvem iConsent spustila na začátku roku soukromá společnost v Dánsku. Nesetkala se ale s úspěchem, stáhlo si ji pouhých 5000 uživatelů.

Technologický konsent je jen špičkou ledovce australské celonárodní debaty o sexuálních útocích, zneužívání a obtěžování žen, kterou vyvolalo obvinění v nejvyšších patrech australské politiky. Tamního ministra spravedlnosti Christiana Portera obvinila ze znásilnění v roce 1988 nejmenovaná žena. K činu mělo dojít na Sydneyské univerzitě, když bylo Porterovi pouhých 17 let. Ministr obvinění zcela odmítá. Silná kritika se snesla i na ministryni obrany Lindu Reynoldsovou, která neohlásila údajné znásilnění jedné ze svých bývalých zaměstnankyň dalším pracovníkem resortu.

V Novém Jižním Walesu také momentálně probíhá intenzivní kampaň za aktualizaci školních osnov, které by se měly věnovat výuce o tom, co je sexuální konsent. V posledních týdnech se s příběhy sexuálních napadení svěřily tisíce Australanek. Mnohé z nich uvedly, že si vlastně nebyly jisté tím, co všechno je znásilnění.

V pondělí také proběhl protest s názvem March 4 Justice (Pochod pro spravedlnost), kterého se zúčastnily desítky tisíc Australanek, aby vyjádřily podporu rovnosti pohlaví a spravedlnosti pro oběti sexuálních útoků.

Reklama

Doporučované