Hlavní obsah

Absurdní, dělám satiru. Moderátor jedenácti pořadů Soukup se brání ČT, podala na něj trestní oznámení

Foto: TV Barrandov

Česká televize kromě trestního oznámení zvažuje také podání podnětu Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Reklama

aktualizováno •

Za vulgární výroky na adresu moderátora Luboše Rosího podala Česká televize trestní oznámení na majitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa. Ten její krok považuje za absurdní s tím, že přeci dělá satiru.

Článek

Majitel mediální společnosti Médea Group Jaromír Soukup v posledních měsících stále častěji vystupuje na obrazovce vlastní televize TV Barrandov jako moderátor. Ve svých jedenácti pořadech prezentuje velmi svérázný pohled na politiku a dění ve společnosti.

Soukup, který mimo jiné pravidelně hostí Miloše Zemana v pořadu „Týden s prezidentem”, se ve svých vystoupeních v posledním týdnu dopustil několika silných vulgarit. V pořadu „Moje zprávy” například urážel svého bývalého zaměstnance a současného starostu Řeporyjí Pavla Novotného.

V pondělním vysílání pořadu „Týden podle Jaromíra Soukupa” majitel TV Barrandov napadal některé zaměstnance České televize, na adresu moderátora pořadu „Newsroom ČT24“ Luboše Rosího potom přidal i dva sprosté výrazy. Jak upozornil server Novinky.cz, Česká televize se proti takovému chování rozhodla bránit trestním oznámením.

Soukup v tiskovém prohlášení TV Barrandov krok veřejnoprávní televize odmítl. „Nic nesvědčí o aroganci a zapšklosti České televize víc než nápad podávat trestní oznámení za satirický pořad. Ale zároveň si myslím, že je to moc dobrá ukázka intelektuální vyprázdněnosti tamní instituce, které na jednu stranu nedělá problém moralizovat kohokoliv, kdykoliv a o čemkoliv, ale jež zároveň neunese, když si někdo dělá legraci z ní. Myslím si, že novináři by měli umět přijmout satiru a legraci úplně stejně jako třeba politici,” uvedl Jaromír Soukup.

Česká televize nechystá jen trestní oznámení, zvažuje také podání podnětu Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta už dříve upozornila na to, že TV Barrandov porušuje zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

Právní kroky České televize následoval také člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka. Na Jaromíra Soukupa podal trestní oznámení za urážky a nadávky, které zazněly ve vysílání TV Barrandov. Šarapatka, podobně jako Novotný, v Soukupově televizi v minulosti působil, a to jako moderátor politických diskusí.

Reklama

Doporučované