Hlavní obsah

Při největších manévrech u Koreje zkoušeli i neviditelného Raptora

Jižní Korea a USA zahájily společné letecké cvičení (video:AP).

 

Reklama

Vojenského cvičení se zúčastní přes 230 letounů. Podle americké armády je cílem zajistit mír a bezpečnost na Korejském poloostrově. Severní Korea akci odsoudila jako provokaci.

Článek

Jižní Korea a USA v pondělí zahájily dosud největší letecké vojenské cvičení. Manévry odsoudila jako provokaci Severní Korea, která nedávno provedla další raketový test.

Každoroční cvičení by mělo trvat do pátku. Podle předpokladů se jej zúčastní přes 230 letounů. Bude mezi nimi i šest amerických stíhaček F-22 Raptor, které jsou téměř nezachytitelné radarem.

Do manévrů se zapojí i příslušníci amerického námořnictva. Celkem se počítá s nasazením přibližně 12 tisíc členů ozbrojených sil USA, napsala agentura Reuters.

Cílem cvičení je zlepšit připravenost a operační schopnosti a zajistit mír a bezpečnost na Korejském poloostrově, uvedla americká armáda.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Raketa, kterou KLDR nedávno otestovala, je podle všeho schopna zasáhnout celé Spojené státy. Všech 15 členských zemí Rady bezpečnosti OSN zkoušku odsoudilo. USA vyzvaly svět, aby se Severní Koreou přerušil veškeré styky.

Reklama

Doporučované