Hlavní obsah

Soumrak fotbalových skautů. Do 15 let budou posily podle počítače kupovat všichni

Jakub Dobiáš: Jak funguje datová analýza fotbalových hráčů a co říkají počítače o vyhlédnutých sparťanských posilách.

 

Reklama

Pražská Slavia je příliš závislá na centrech. Posilám Sparty dává počítač zelenou.

Článek

Fotbal se mění, roli skautů, kteří dlouhé měsíce sledovali vyhlédnuté posily svého klubu z tribuny, začínají doplňovat a postupně i nahrazovat počítačové analýzy výkonů jednotlivých hráčů.

„Trend je jasný. V horizontu patnácti až dvaceti let budou muset s počítačem při výběru posil pracovat všichni. A o úspěchu rozhodne lepší zpracování dat,” míní Jakub Dobiáš, český průkopník této metody.

„Kamery veškeré činnosti každého hráče zaznamenají, speciální software vše převede do počítačového kódu. A pak na principu různých matematických modelů můžeme sledovat a určovat četné atributy a dovednosti u hráčů, týmů, ale i herních systémů,” říká Jakub Dobiáš, zakladatel firmy.

Ten na českém trhu nabídl počítačovou analýzu fotbalových dat jako první. A spolupracovat začal s pražskou Slavií. Té vzápětí pomohly posily z počítače k zisku mistrovského titulu v roce 2017.

Počítače Slavii doporučily například Kamerunce Michela Ngaua, o jehož působení v rumunském klubu Botosani by se asi jinak dozvěděla jen stěží. „Data signalizovala velmi vysokou úspěšnost při kontrole jeho prostoru. Upozorňovala na jeho fyzickou sílu a skutečnost, že jako Afričan působil v rumunském celku jako kapitán, ho pomohla identifikovat jako lídra,” říká Dobiáš.

Proč podle něj v další sezoně Slavia na své mistrovské ambice ztrácí? „Její hra je extrémně závislá na centrech. Úspěšnost v pokutovém území se dá zvyšovat, když tam máte dva vysoké útočníky nebo když soupeře přečíslujete jako Plzeň. Ale obecně potřebujete 75 centrů na jeden gól. A tahle strategie Slavii na podzim nevyšla,” říká Dobiáš, který spolupracuje i s Duklou či Legií Varšava.

Co říkají počítače o vyhlédnutých sparťanských posilách, kterými jsou Stanciu a Kanga? Proč Stramaccioniho tým na podzim vyhořel? Co soudí analýzy o možnostech zapojení Coutinha v Barceloně a nejdražšího obránce všech dob Van Dijka v Liverpoolu? Na čem vázne spolupráce datových expertů a Arséne Wengera, manažera Arsenalu? A v čem data mohou významně pomoci českým klubům? Odpovědi najdete ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované