Hlavní obsah

Soumrak italské mafie. Za dva dny policie zadržela více než stovku gangsterů

Policisté zadrželi při akci devět desítek lidí a zabavili několik tun drog.Video: Eva Krchová, AP, Reuters

 

Reklama

Rozsáhlé razie proti mafii pokračují. Policisté ve středu souběžně ve čtyřech evropských zemích zadrželi zhruba devadesát členů kalábrijské kriminální organizace ‘Ndrangheta. Středeční operace přišla den poté, co italská policie zatkla nového šéfa sicilské mafie Cosa Nostra, takzvaného „bosse bossů“, Settima Minea a s ním dalších 45 osob.

Článek

Bezpečnostní složky zasahovaly v Itálii, Německu, Nizozemsku a Belgii. Zadržení jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami a praní špinavých peněz. Informovala o tom agentura EU pro soudní spolupráci Eurojust.

Během akce policisté zadrželi devět desítek lidí a zabavili i čtyři tuny kokainu, 140 kilogramů extáze a dva miliony eur, v přepočtu 51,8 milionu korun. Viceprezident Eurojustu Filippo Spiezia mezinárodní operaci označil za „mimořádný úspěch“. Mezinárodní vyšetřovací tým, jehož činnost završila dnešní akce, vznikl již na počátku roku 2016.

V Německu zasáhla policie ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko, kde je italská mafie tradičně nejvíce aktivní, a Bavorsko. Podle portálu deníku Bild bylo prohledáno více než 100 objektů, mezi jinými i pizzerie, a to v Porýní a v Porúří. Ve vazbě skončilo v Německu 14 podezřelých, podle DPA mezi nimi byl i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za hlavního podezřelého. Čelí údajně obvinění z „obchodu s kokainem ve velkého rozsahu“.

Italská policie podle listu La Repubblica zasahovala v Kalábrii, odkud 'Ndrangheta pochází. Nizozemský deník De Volkskrant uvedl, že razie policie provedla v několika částech země včetně Haagu, Amsterdamu a Rotterdamu, podle belgického listu De Standaard razii policie provedla mimo jiné na několika místech severobelgické provincie Limbursko.

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta patří vedle sicilské Cosa Nostra k nejmocnějším italským zločineckým organizacím. Dominantní postavení má zejména v pašování drog do Evropy, podle italského soudce Nicoly Gratteriho, který s mafií bojuje už dlouhá léta, však operuje na všech kontinentech a svoji působnost stále rozšiřuje.

Mezinárodnímu zátahu na členy mafie 'Ndrangheta předcházelo zatčení šéfa sicilské mafie Cosa Nostry, Settima Minea. Tento nedávno zvolený „Capo di Tutti Capi“ měl symbolizovat novou éru sicilské zločinecké organizace. Podle deníku La Repubblica se jednotlivé klany chtěly znovu spojit a reorganizovat obchod s drogami i sázením prostřednictvím internetu. Aktuální protimafiánské razie ale zatím úspěšně oslabují italské podsvětí.

V souvislosti s únorovou vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo působení 'Ndranghety na Slovensku. Ve svém posledním článku psal Kuciak o možném zneužívání zemědělských dotací EU touto kalábrijskou mafií a o podezření na její vazby s vládními úředníky.

Reklama

Doporučované