Hlavní obsah

Soumrak malých bank? Ani náhodou, Zuno byla speciální případ

 

Reklama

Zuno Bank oznámila, že své klienty převede pod křídla mateřské Raiffeisenbank.

Článek

Jedna z prvních štik v bankovním rybníku, malá Zuno Bank, opouští Česko a Slovensko. Její vlastník, Raiffeisen Bank International Group, oznámila, že postupně ukončí její činnost a převede ji pod střechu své hlavní značky, tedy pod českou Raiffeisenbank, na Slovensku pod Tatra banku.

Pro klienty by se nemělo nic podstatného - kromě jména finančního ústavu, který se stará o jejich peníze - měnit. Nejpozději koncem června 2017 se jejich bankou stane „rajfka", jak se familiárně říká rakouskému finančnímu domu.

Odborníci upozorňují, že by bylo mylné z kroku majitelů Zuno Bank vyvozovat, že se po boomu malých dravých internetových bank odstartoval opačný proces. Naopak - malým se bude dařit dál, pokud ale budou úspěšné. A to Zuno nebyla.

Měla (přesněji stále má) téměř 266 tisíc klientů, takže patří k malým finančním ústavům. „Klienti v tento okamžik nemusejí podnikat žádné kroky. I nadále jim budeme poskytovat potřebný servis. Od 21. října však již nebudeme nabízet služby novým klientům. O dalších krocích budeme všechny klienty informovat s dostatečným předstihem," citovala agentura ČTK generálního ředitele Zuno Oyvinda Oanese.

Čísla jasně mluví o tom, proč musela jeho banka končit. Česká pobočka banky loni vykázala ztrátu 151 milionů korun, v roce 2014 měla ztrátu 216 milionů korun. V Česku a na Slovensku má v depozitech zhruba 22 miliard Kč, 2,3 miliardy Kč úvěrů a 200 zaměstnanců.

Zuno jako jedna z prvních nabídla výhodné úroky i služby zdarma, jenže stejně s ní podobnou nabídku spustily další banky, čímž o konkurenční výhodu brzy přišla. „Éra bezpoplatkových bank tím ale určitě nekončí," řekla ČTK manažerka poradenské firmy Partners Dagmar Prajzlerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované