Hlavní obsah

Soupeř, kterého se Miloš Zeman obával: Teď se kandidovat nechystám, ale vyloučit se to nedá

Rozhovor s profesorem Janem Švejnarem.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Profesor Jan Švejnar poskytl Seznamu rozhovor u příležitosti odhalení busty Václava Havla na prestižní Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

Článek

Někdejší kandidát na prezidenta Česká republiky Jan Švejnar nevyloučil, že by se ještě někdy mohl ucházet o funkci hlavy státu.

„Teď momentálně neplánuji znovu kandidovat, ale jak jsem činný ve veřejném životě, tak budu i nadále a nemohu vyloučit nic, co by mohlo nastat,“ řekl v rozhovoru pro Seznam na přímou otázku, zda chce ještě někdy kandidovat v českých prezidentských volbách.

Profesor Švejnar se o prezidentský post ucházel před deseti lety v době, kdy ještě hlavu stát volily obě komory Parlamentu na společném zasedání, tedy Sněmovna i Senát. Od té doby se konaly další dvě volby, ale to už prezidenta vybírali přímo občané. Obě tato klání vyhrál současný prezident Miloš Zeman.

O Švejnarovi se jako o možném kandidátovi spekulovalo také před druhou přímou volbou prezidenta a na tehdejší štáb pozdějšího vítěze Miloše Zemana přicházely informace, že právě tento soupeř by byl nejméně příjemný.

Švejnar byl přítomen odhalení busty prvního českého prezidenta Václava Havla na prestižní Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Tento ceremoniál se konal u příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa.

Švejnar, někdejší Havlův ekonomický poradce, byl řečníkem na konferenci, která se při této akci konala.

„Havlovy myšlenky nejsou překonány,“ řekl Švejnar Seznamu. „Nebylo jednoduché dokázat to, aby zde na této univerzitě byla umístěna busta Václava Havla, na druhou stranu on se osobně znal s rektorem této univerzity, který ho sem pozval v době, kdy Václav Havel psal své poslední dílo (Odcházení – pozn. red.),“ řekl Švejnar.

Reklama

Doporučované