Hlavní obsah

Soupeř Realu Madrid pro nedělní zápas na TV Seznam? Hrdí Baskové, kteří si přejí návrat starých časů

Přeruší Real Sociedad sérii porážek? Souboj proti Realu Madrid sledujte v neděli živě na Televizi Seznam.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Čerstvé informace kolem dění v Realu Madrid kolují světem prakticky každou minutu. To samé platí i před nedělním utkáním, které vám živě nabídne Televize Seznam, proti Realu Sociedad. Co je ale zač tým, který se na Santiago Bernabéu bílému baletu postaví?

Článek

Klub z přímořského města San Sebastiánu je jedním ze čtyř baskických celků ve španělské La Lize. Kromě Realu Sociedad k nim patří rovněž Atletic Bilbao, Deportivo Alavés a rovněž Eibar. Všechny čtyři týmy mají společný fakt, že v nich hrají prim domácí fotbalisté. Ostatně na tom si Baskové jako národ skutečně zakládají. V Realu Sociedad bylo například až do roku 1989 nepředstavitelné, že by v jeho dresu nastoupil hráč jiného původu než baskického. Zažité pořádky se změnily až s příchodem irského kanonýra Johna Aldridge, který se do San Sebastiánu přesunul z Liverpoolu.

Ryzí baskická hrdost je v současné době viditelná pouze u klubu z Bilbaa, na jehož soupisce najdeme jediného cizince. Rumunský obránce Cristian Ganea ale vyrostl v baskickém městě Basauri. To v Realu Sociedad nyní nastupuje hned osm fotbalistů, kteří nepochází ze Španělska. V průběhu posledních dvou dekád za San Sebastián nastupovala i taková zahraniční esa jako například Antoine Griezmann, Carlos Vela, Valerij Karpin nebo Darko Kovačevič. Právě srbský útočník pamatuje i skvělou jízdu ročníkem 2002/2003, kdy skončil Real Sociedad ve španělské lize druhý, o dva body za svým nedělním soupeřem z Madridu.

V současné době se ale Erreala, jak se klubu přezdívá, trápí. Tým, který byl zvyklý bojovat o místa zaručující účast v evropských pohárech, skončil v minulém ročníku dvanáctý a letos je na tom ještě hůř. Po 17 kolech patří San Sebastiánu až patnáctá příčka a pásmo sestupu rozhodně není daleko, konkrétně pouhé tři body.

Nelichotivou situaci odnesl krátce po Vánocích trenér Asier Garitano, kterého vedení klubu odvolalo po pouhých sedmnácti zápasech ve funkci. Na jeho místo nastoupil dosavadní kouč rezervního týmu Imanol Alguacil. Zajímavostí je, že se do podobné situace dostal už v loňské sezoně, kdy dokončil ročník na postu hlavního trenéra po odvolaném Eusebiu Sacristánovi.

Na koho se v dresu Realu Sociedad zaměřit?

Nejen střelecky letos Errealu táhne Mikel Oyarzabal. Nyní jedenadvacetiletý mladík reprezentoval Španělsko v mládežnických reprezentacích a už v devatenácti letech poprvé nakoukl i do prvního týmu La Roji. Oyarzabal vynechal letos jediné utkání a na svém kontě má už pět branek. Základním pilířem a kapitánem Basků je záložník Asier Illarramendi, který působil v letech 2013 až 2015 právě v Realu Madrid.

S bílým baletem je spjatý také obránce Theo Hernandéz, který je hráčem Realu Madrid a v Baskicku je pouze na hostování. O útočnou produkci by se měla starat zejména dvojice Willian José a Juanmi, ale zdá se, že oběma borcům zvlhnul střelecký prach. Zejména první jmenovaný je zatím pouze stínem patnáctigólového střelce z posledního ročníku.

Real Madrid už v novém kalendářním roce stihnul remizovat 2:2 s Villarrealem. Pro San Sebastián půjde o první ostrý zápas po delší pauze, poslední utkání totiž odehrála Erreala 21. prosince. Pod novým trenérem Alguacilem bude chtít Real Sociedad přerušit sérii čtyř porážek ve španělské lize v řadě. Fotbalové vysílání Televize Seznam začíná v neděli 6. ledna v 18:15, studio bude moderovat Ondřej Lípa, jako host přijde bývalý reprezentant Tomáš Ujfaluši, komentátorem přenosu pak bude Viktor Kábele.

Reklama

Související témata:

Doporučované