Hlavní obsah

Sousedé Konga mobilizují. Teď se ukáže, jestli jsme schopní ebolu zadržet, říká vedení WHO

Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Všech devět zemí sousedících s Kongem se mobilizuje ve snaze zabránit rozšíření epidemie eboly za hranice státu. V Ženevě to ve středu řekl zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO), která zemím v regionu pomáhá.

Článek

Hlavní město Demokratické republiky Kongo, Kinshasa, hlásí 28 případů potvrzení nákazy a dalších více než 20 podezření. Kvůli krvácivé horečce pokračuje v očkování. Tři z léčených osob uprchly z karantény. Sousední státy se proto mobilizují a snaží se zabránit rozšíření epidemie na svá území.

„Naší reakcí přímo balancujeme na epidemickém ostří nože. Až příštích několik týdnů nám skutečně ukáže to, zdali se nákaza dál bude šířit obydlenými oblastmi, nebo ji budeme schopni dostat pod kontrolu,” komentuje situaci zástupce ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) Peter Salama.

Regionální ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová podle agentury AP prohlásila, že všech devět sousedů Konga zahájilo své pohotovostní postupy. Kongo hraničí se Středoafrickou republikou, Konžskou republikou, Angolou, Burundi, Rwandou, Ugandou, Jižním Súdánem, Tanzanií a Zambií.

Moetiová dodala, že pozornost se zaměřuje hlavně na Středoafrickou republiku a Konžskou republiku. Tyto dvě země leží blízko ohniska nákazy na severozápadě Konga. V Konžské republice WHO spolupracuje s místními činiteli i na uzavření trhu u hraniční řeky Kongo.

Právě v konžském městě Mbandaka a sousedním Bikoru zřídily týmy humanitární neziskové organizace Lékařů bez hranic dvě léčebná centra. V každém je po dvaceti lůžkách.

Tři pacienti nakažení ebolou už ale z karantény Mbandace unikli, napsala s odvoláním na Lékaře bez hranic agentura Reuters. Dva později nalezli mrtvé, třetí je zpět pod dohledem zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo dalších šest potvrzených případů na severozápadě země.

Epidemii je podle agentury AP připisováno už 28 obětí. WHO 18. května zvýšila úroveň rizika pro veřejné zdraví v Kongu na velmi vysoké. Nákaza pronikla i do regionální metropole Mbandaka. Od 16. května dodává WHO do Konga tisíce experimentálních vakcín.

Na ebolu zatím neexistuje spolehlivý plně schválený lék, nemoc i proto patří mezi nejobávanější na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent.

Současný výskyt eboly v Kongu je již devátým propuknutím nákazy v této středoafrické zemi od roku 1976. Kinshasa na nový výskyt nemoci upozornila WHO 8. května.

Reklama

Doporučované