Hlavní obsah

Sousedské slavnosti po celé republice. Drinky míchají roboti, lidé vyšívají na ulici a pečou buřty

V Praze se například soutěžilo o nejlepší buchtu z Podolí, pomazánku z Břevnova nebo o nejlepší hlubočepskou lahůdku z brambor.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Více než sto míst v Praze a dalších 23 městech v sobotu oživily sousedské slavnosti s názvem Zažít město jinak. Lidé si užili ulice bez aut, plné koncertů, divadel, pokusů nebo přednášek.

Článek

Na více než sto místech v hlavním městě, ale i v dalších 23 městech po celé republice si v sobotu lidé v okolí svého bydliště užívají ulice trochu jiným způsobem - stejně jako každý třetí zářijový víkend od roku 2006. Koná se totiž další ročník sousedské slavnosti Zažít město jinak, kdy jsou ulice plné koncertů, divadel, workshopů, přednášek nebo nejrůznějších pokusů.

Program na každém konkrétním místě připravují sami místní obyvatelé. Letošní téma, které má propojit jednotlivé lokality, zní Město snů. „Na počátku slavností Zažít město jinak byl taky sen. Sen o tom, jak by mohlo vypadat Smetanovo nábřeží bez aut, sen o tom, jak by pražské ulice mohly ožít sousedskou zábavou a jak by to vypadalo, kdyby se dopravní komunikace a hřiště na chvíli proměnily na hřiště a zahrádky," uvedl hlavní koordinátor akce Martin Šotola ze spolku Auto*Mat, který akci pořádá.

V rozhovoru pro ČTK dodal, že akce si i po 13 letech udržuje svou počáteční energii a stále láká další organizátory i návštěvníky. Řada zapojených subjektů pak podle něj začala organizovat i další sousedské akce během roku.

Lidé tak mohli prožít netradiční zážitky napříč celou republikou. V Praze se například soutěžilo o nejlepší buchtu z Podolí, pomazánku z Břevnova nebo o nejlepší hlubočepskou lahůdku z brambor. Program nezapomněl ani na seniory, kteří mohli v Podolí přijít na lekce jógy, v Zahradním Městě proběhlo setkání pamětníků a v Michli výstava historických fotografií. V Osinalické ulici v Praze 8 se celý den nesl v duchu první republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované