Hlavní obsah

Sousedům čečenského prezidenta Kadyrova nařídili rozebrat vlastní domy, prý zde má stát park

Místní nemají na výběr. Když domy nerozeberou sami, úřady je srovnají se zemí.Video: Marek Martinovský, Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Dva týdny na to rozebrat dům, kde vyrůstali, a pak se přestěhovat. Takové podmínky obdrželo několik desítek Čečenců od místních úřadů. Jejich domy stojí nedaleko paláce místního vůdce Kadyrova, dobrého přítele Vladimira Putina. Podle obce se zde bude stavět park.

Článek

Obyvatelům čečenské obce Chosi-Jurt, známe také jako Centaroj, úřady nařídily rozebrat domy nacházející se nedaleko vily čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Podle serveru Kavkazsky Uzel dostali vesničané dva týdny na to, aby analyzovali své domy a následně je zbourali. Pokud by tak ve stanoveném čase neučinili, započaly by úřady s demolicí.

Původní plány na stavbu parku podle serveru crimerussia.com dotčené stavby nezahrnovaly. Nedávno však úřady projekt změnily. Někteří obyvatelé byli přesídleni jinam.

„Domácnosti jsou přesunuty nebo rozebrány, samozřejmě s náležitou dokumentací a kompenzací. Není na tom nic překvapivého, souhlasíme s tímto postupem,” uvedl pro ruský zpravodajský portál RBK ministr tisku a informací Džambulat Umarov.

Podle jednoho z obyvatel obce už místní začali s rozebíráním domů. Pomáhají jim jejich příbuzní a přátelé. Zároveň však podle serveru Crimerussia se situací nesouhlasí, jejich domy zde zůstaly po jejich rodičích a prarodičích. Protestovat je však prý zbytečné. „Jakmile úřady rozhodnou, musí být po jejich,” řekla jedna z místních.

Nejde o první případ, kdy čečenské úřady takto narychlo nařídily obyvatelům zbourat vlastní obydlí. Podobně postupovaly také v obcích Argun, Šali a Kurčaloj.

Centaroj je ústředním sídlem čečenského vůdce Kadyrova. Jeho zdejší obydlí vlastní jeho matka Ajmani. Podle médií se Kadyrovovův pozemek rozléhá po ploše pět tisíc metrů čtverečních a jde o jedno z nejhlídanějších obydlí ve státě. Celá obec je pak obklopena hlídkami.

Čečensko je nezávislou republikou na území Ruska. Ačkoliv je integrální součástí Ruské federace, železnou rukou zde vládne přítel prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov. Ten je lidskoprávními organizacemi obviňován ze závažného porušování lidských práv, a to včetně vražd či týrání a mučení homosexuálních obyvatel republiky.

Reklama

Doporučované