Hlavní obsah

Soutěž Fantasy s Angličanem. Vzdaluje se vám zájezd, proč nezkusit wildcard?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Roberto Firmino slaví branku proti Norwichi. Podaří se Liverpoolu zdolat i rozjetou Chelsea?

Reklama

Přestřílí Lukaku Salaha? Přechytračí Guardiola svého studenta Artetu? Komu svěřit pásku a co znamená blížící se reprezentační okno? Tým Angličana přemítá, jak přilákat body ve třetím kole Fantasy a přiblížit se výletu do Londýna!

Článek

Jiří Hošek před třemi týdny oficiálně vyhlásil rozjezd vlastní soutěže Fantasy Premier League v rámci podcastu Angličan, do které je vstup přes tento odkaz pro všechny zájemce stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. Každé hrací kolo se soutěží o nejrůznější ceny od Fortuny. Vítěz celkového pořadí se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti samotného autora podcastu. Zájem fotbalových nadšenců nás velmi překvapil.

Foto: Seznam Zprávy

Hrajte Fantasy s Angličanem.

Víkendová dávka Premier League se blíží závratnou rychlostí, jenže hned po třetím kole je na programu třináctidenní půst od nejsledovanější fotbalové soutěže na světě. Na vině je standardní zářijové reprezentační okénko, které pro absolutní většinu celků Premier League znamená v rámci kabiny bohaté na reprezentanty dočasné „stěhování národů“.

Stejně tak jako starostliví manažeři v nejvyšší anglické lize, i soutěživí hráči Fantasy se musí mít během reprezentační přestávky obzvlášť na pozoru. V sázce je zpravidla zdraví a forma jejich svěřenců, drahocenného to střeliva.

Burzovní systém

Tento týden přinesl podle mnohých analytiků herního světa Fantasy z hlediska frekvence transferů až extrémní aktivitu manažerů, což vyústilo signifikantním kolísáním cen u těch nejobchodovanějších fotbalistů. Doporučujeme vám pravidelně monitorovat přestupové trendy, aby vás těsně před uzávěrkou nepřekvapila změna ceny u některých hráčů. Velmi přehledně můžete sledovat pohyb na trhu včetně předpokládaných změn hodnot hráčů FPL na této stránce.

Od posledního zápasu jednoho kola do uzávěrky toho následujícího je snad jen s výjimkou „vložených kol“ pokaždé moře času přemýšlet. Možná až moc. Mnozí z vás jistě vytrvale spekulují, jak ideálně časovat přestupy. Jednoduchá odpověď zní: Záleží na vašich preferencích. Představme si ale dva hlavní směry.

Existují dvě základní cesty k dlouhodobě úspěšnému počínání v rámci „tréninkového týdne“, které se dají schematicky aplikovat. Ta první by se dala nazvat informační. V principu je vaším cílem vyčkat se změnami co nejdéle.

Výhodou informační cesty je, že svůj tah pravděpodobně neuspěcháte. Rozhodujete se těsně před uzávěrkou, vybrali jste si maximum možného času a tedy vaše rozhodnutí by mělo mít jisté informační výhody oproti ostatním, kteří své volné transfery použili možná příliš brzy. Redukujete tak například pravděpodobnost scénáře, že „vyplácáte“ v týdnu transfer na hráče, jenž se v pátek dopoledne zraní a vy budete pod tlakem improvizovat.

Nevýhodou takového přístupu je, že vás zákonitě předběhnou desetitisíce, ne-li statisíce nedočkavců, kteří mohou cenu hráče, jehož si chcete pořídit, do sobotního rána vyšponovat o několik stovek tisíc. Kdo dřív přijde, tvoří cenu na trhu, ale také víc riskuje.

Druhý směr pojmenujme jako hodnotový. Hodnotový přístup upřednostňuje pohotové změny i za cenu obětování výrazné porce času na sofistikovanější rozhodnutí. Kupříkladu když se hráči zadaří v neděli, nebudete čekat do pátku, ale okamžitě ho kupujete do svých řad. Tato cesta má potenciál na ušetření cenné části rozpočtu, jelikož aktivně spoluvytváříte hodnotu daných hráčů tím, že s nimi obchodujete.

Jedná se o proaktivní přístup, jehož hlavní výhoda spočívá v tom, že se vám může efektivně dařit nakupovat hráče ve formě dříve před vašimi konkurenty, kterým ještě zvednete cenu. Logickou nevýhodou je, že se brzkými změnami vystavujete zvýšenému riziku. Může se vám kdokoliv zranit, nebo si něco rozmyslíte, jenže další změny provedete jedině s bodovými následky v podobě bolestivých penalizací.

Ačkoliv obě filozofie mohou fungovat na jedničku samostatně, jde pouze o jakousi šablonu. Intuice je leckdy při výběru hráčů ten nejlepší přítel. Jedno je podle Fantasy expertů jisté, a sice, že po reprezentační pauze se přestupová aktivita ve hře sníží a nastane kratší, ale nikoli zanedbatelné vyčkávací období.

Kapitán musí loupit pro tým

Jako zodpovědný manažer si také pro každé kolo volíte svého kapitána a jeho asistenta. Kapitánovo výsledné skóre je dvojnásobné, pokud ale k zápasu nenastoupí, dvojnásobek bodů se počítá právě jeho zástupci. Pokud se na place neobjeví ani jeden, máte s bonusovými body smůlu.

Po úvodním kole si sypali popel na hlavu ti, kteří za své kapitány neoznačili Bruna Fernandese nebo Mo Salaha. Těm se po jejich individuálních galapředstaveních pochopitelně zvedla cena a zájem mezi ambiciózními manažery nadále rostl. Jenže ti, kteří jim svěřili důvěru a vyslali je do bojů ve druhém týdnu, si po nečekaně sterilních výkonech mohli leda tak trhat vlasy. Správná volba kapitána může dlouhodobě sehrát zcela klíčovou roli.

Na oficiálních stránkách Premier League měli diváci možnost hlasovat o nejvhodnějším nositeli kapitánské pásky pro nadcházející kolo. S průběžnými 43 procenty anketu drtí ofenzivní predátor ve službách Hammers Michail Antonio. Na druhém místě se drží portugalský kouzelník Bruno Fernandes a v závěsu Son Heung-min, jenž je ve Fantasy stále kuriózně vedený jako záložník.

Zájezd se vám vzdaluje? Jiří Hošek radí: Co takhle wildcard?

Poslední kolo před reprezentační přestávkou nabízí nejsledovanější a nejdražší fotbalová liga světa, ta anglická. Pokud se chcete coby vítězové Fantasy s Angličanem na Premier League s Jiřím Hoškem příští rok podívat, měli byste zůstat v kontaktu s čelem mimořádně nabitého pelotonu.

V prvních kolech byli rozdílovými hráči obránci Liverpoolu, který ještě v lize neinkasoval, nebo třeba mimořádně potentní duo Kladivářů, Benrahma - Antonio. Elitní hráči „Fanty“ se v posledních dnech netajili názorem, že je třeba začít pomalu rozšiřovat kádr o hráče Chelsea. Tisíce hráčů jsou rovněž v pokušení, zda nesáhnout po prvním žolíku, zejména po Wildcard. Tato karta vám jednou v první a jednou ve druhé polovině sezony umožňuje beztrestně obměnit kompletní kádr, tedy všech 15 hráčů.

Pokud neodoláte a wildcard použijete, možná se vám bude hodit drobná „finta“ v podobě snížení rozpočtu díky „mrtvým duším“, tedy levným brankářům či obráncům za 4 miliony liber, o nichž můžeme předpokládat, že je trenér v sezoně nejspíš nikdy nepostaví. I u vás budou jen zahřívat lavičku, ale zase vám ušetří peníze na nákup 3 hvězd z nejzářivějších.

Mimochodem: Zvažovali byste ve Fantasy nákup Cristiana Ronalda?! 36letý Portugalec se rozloučil v Turíně a jeho další destinací bude Manchester United. U něj tak nastane snad až neúnosný přetlak v ofenzivě. Kolik asi tak bude Cristiano ve Fantasy stát? Zařadila by ho Fantasy PL do útoku?

Aby se toho v hlavách nebohých hráčů snad nehonilo málo, konečně se snad vyjasnila situace kolem Harryho Kanea, který by dres Kohoutů měl oblékat i nadále. Ostatně ve čtvrtek jim dvěma góly zajistil základní skupinu Evropské konferenční ligy. Mimochodem Spurs teď čekají dva papírově lehčí duely - doma s Watfordem a venku na Crystal Palace. Dostat do sestavy Kanea (12,3 milionu) nebo Sona (10,1) není žádná legrace. V případě Deleho (6,5) nebo výtečně působícího Bergwijna (pouhých 6 milionů) je to o poznání snazší.

Co se týče obránců, do děje razantně vstoupil covid-19 i ostrovní policie. Ta obvinila levého beka Manchesteru City Benjamina Mendyho ze znásilnění, což samozřejmě vedlo k tomu, že mu klub zastavil činnost. Joël Veltman z Brightonu a Ben White z Arsenalu se na další zápasy budou dívat jen z koronavirové karantény.

Jinak ve Fantasy s Angličanem vedou Petr Buriánek s Markem Bednářem, kteří v úvodních dvou kolech získali úctyhodných 202 bodů. Fanoušek Angličana Tomáš Landrgott je na děleném 7.místě celkového pořadí a ziskem 102 bodů opanoval 2. kolo soutěže. Právem mu náleží dres českého národního týmu od našeho partnera, sázkové kanceláře Fortuna.

Statistik není nikdy dost

Brazilský gólman ve službách Liverpoolu Alisson Becker (6 milionů liber) má na kontě vůbec nejlepší brankářské xGP - 2.30. To znamená, že podle statistik analytiků Opta chytil pro své spoluhráče dosud nepřekonaný Becker 2,3 tutové branky.

Spoluhráč Alissona Trent Alexander-Arnold (7,5 milionu) dokázal v prvních dvou kolech vytvořit svým parťákům celkem deset gólových příležitostí, což je nejvíce ze všech hráčů Premier League. Pro někoho překvapivě na druhém místě s celkově devíti klíčovými přihrávkami je v závěsu Matt Ritchie (5), kreativní záložník, jindy krajní obránce Newcastlu United.

Reece James (5,6 mio), bodově nejlepší hráč uplynulého kola, nasbíral celkem devět dotyků s míčem v šestnáctce soupeře v derby proti Arsenalu, nejvíce ze všech obránců. Svůj bravurní výkon korunoval i čtyřmi střelami, nevídaným počtem i pro ofenzivně laděného krajního obránce. Jenže v sobotním šlágru ho nečeká nic snadného, když si bude muset poradit s Mo Salahem a spol.

Právě Salahovi (12,6 milionu) napočítali analytici celkem 28 dotyků s míčem v pokutovém území proti Norwichi a Burnley dohromady. To je nejvíc ze všech záložníků v rámci Fantasy. V úvodních dvou kolech má Egypťan na kontě gól a asistenci, deset střel, tři vytvořené šance a jednu neuznanou branku kvůli těsnému ofsajdu. Společně s Brunem Fernandesem mu jistě mnoho manažerů dá opětovnou důvěru. Salaha by mohl při společném měření sil trumfnout Romelu Lukaku (11,5 milionu), jenž do debutu proti Arsenalu vlétl neohroženým způsobem a stal se mužem zápasu.

Angličan divákům doporučuje ke zhlédnutí sobotní šlágr mezi Arsenalem a Manchesterem City (výkop 13:30), tedy mimo jiné i pikantní manažerský duel Pepa Guardioly a jeho pilného studenta Mikela Artety. V sobotu od 18:30 dojde k ostře sledované bitvě mezí Liverpoolem a Chelsea.

Reklama

Související témata:

Doporučované