Hlavní obsah

Soutěž nebyla fér. Za zakázku z éry ministra Němečka padla pokuta přes tři miliony

Úřad trestá Ministerstvo zdravotnictví za chyby v soutěži na leteckou záchranku.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví bylo znovu potrestáno za chyby v soutěži na leteckou záchranku.

Článek

Miliardová zakázka, v níž Ministerstvo zdravotnictví v éře ministra Svatopluka Němečka vybíralo v Olomouckém kraji letecké záchranáře pro rychlou první pomoc, měla vážné nedostatky.

Ministerstvo zde v tendru vybralo slovenskou společnost Air Transport Europe, ale antimonopolní úřad nyní dospěl k názoru, že tato firma nesplňovala stanovené požadavky.

Za to ministerstvu udělil pokutu ve výši 3,75 milionu korun.

„Soutěž nebyla férová,“ zdůvodňuje místopředseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Josef Chýle verdikt v dokumentu, který má Seznam k dispozici.

Proti pokutě je možné se ještě odvolat.

Video: Tak vypadá zásah letecké záchranné služby v horách na Ústecku

Ministerstvo podle ÚOHS pochybilo konkrétně tím, že vybralo a následně podepsalo pro základnu v Olomouci smlouvu s Air Transport Europe, jejíž vrtulníky neměly potřebnou certifikaci. Tím mohla společnost nabídnout i o 28 milionů nižší cenu než konkurenční letecké firmy, které se tendru zúčastnily.

Úřad si tento závěr nechal potvrdit znaleckým posudkem. Navíc má k dispozici i vyjádření agentury, pod kterou certifikace pro vrtulníky v rámci Evropské unie spadá.

„Vybraný uchazeč předloženými doklady plnou certifikaci v kategorii A neprokázal,“ potvrdil Chýle. Podle něj navíc dokumentace neukazuje, že by ministerstvo nějak zkoumalo, zda Air Transport Europe podmínky splňuje.

Na průběh soutěže si v tomto duchu stěžovala společnost DSA, která v tendru neuspěla.

„Proces zadávání byl značně deformován, neboť soutěž nebyla ‚rovná‘ v tom smyslu, že spolu soutěžily nabídky neporovnatelné z hlediska prokázaných vlastností vrtulníků, které měly být použity,“ uvedl v dokumentu Chýle.

Současný ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík řekl, že detaily rozhodnutí zatím nezná. „Upřímně řečeno, budeme se na to muset podívat,“ řekl Ludvík. Nedokázal odpovědět ani na otázku, jestli se ministerstvo odvolá.

Již dříve dostalo Ministerstvo zdravotnictví za tento tendr pokutu 37 tisíc korun. Bylo to za to, že poslalo pozdě zadání k zakázkám.

I přes udělení nové pokuty můžou vrtulníky Air Transport Europe dál na Olomoucku létat.

Reklama

Doporučované