Hlavní obsah

Soutěž Vinařství roku oznámila devět finalistů. Vítěze vyhlásí v lednu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V další části soutěže sídla finalistů navštíví sedmičlenná odborná komise, která posoudí, nakolik splňují soutěžní kritéria a určí vítěze. Pořadatelé ho vyhlásí na konci ledna. Svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

Článek

Jednotlivé kategorie se dělí podle objemu roční produkce vína. V kategorii malá vinařství, tedy firmy s produkcí do 50 000 litrů za rok, spolu budou stejně jako loni soutěžit Vinařství Piálek & Jäger, Salabka Praha a Vinařství Lacina.

Ze středně velkých firem s produkcí do 250 000 litrů za rok postoupili do finále Thaya vinařství, Reisten a Miroslav Volařík. V kategorii největších podniků, které vyprodukují nad 250 000 litrů ročně, porota nejlépe hodnotila Vinařství Lahofer, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a Nové Vinařství.

„Finálová devítka je velmi silná. Jsou v ní bezesporu zkušená vinařství, z nichž většina účast ve Vinařství roku zažila v některém z předešlých ročníků. Jednotlivé kategorie jsou mimořádně vyrovnané a opravdu jsem zvědavý, kdo titul získá tentokráte. Ať to však bude kdokoliv, jsem hrdý na finalisty i další naše vinaře, kteří na sobě tvrdě pracují, posouvají svá vinařství dopředu, ale tím i celý náš tradiční obor,“ uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Finalisty vybírala porota složená z profesionálů z řad vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného tisku, enologie, sommelierství, marketingu, prodeje vína a architektury a designu. V další fázi soutěže posoudí sedmičlenná odborná komise přímo v jednotlivých vinařstvích, do jaké míry naplňují finalisté stanovená soutěžní kritéria, a definitivně rozhodne o vítězích.

Vítěze všech tří kategorií i vítěze absolutního pak pořadatelé vyhlásí 27. ledna na slavnostním galavečeru. Po minulém ročníku, tedy letos v únoru, nemohl být a vyhlášení vítězů se uskutečnilo on-line. Vinařstvím roku 2020 se stalo vinařství Sonberk, které titul získalo podruhé.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem za podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Reklama

Doporučované