Hlavní obsah

SpaceX chce překlenout digitální propast a napojit USA na kvalitní internet. Projekt dostal zelenou

Společnost SpaceX dostala zelenou v projektu, který má USA obklopit kvalitním internetem.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Americká komunikační komise povolila projekt společnosti SpaceX, která chce pomocí satelitů zavést internet do těžko dostupných oblastí Spojených států.

Článek

Předseda Federální komunikační komise (FCC) Ajit Pai doporučil schválení satelitního projektu SpaceX, který má zavést internet do odlehlejších částí Spojených států. Doporučení je pro SpaceX velkým krokem vpřed, stejně jako pro jejího zakladatele Elona Muska.

Kolem celého projektu však visí ještě spousta otázek. Původně chtěla společnost vyslat první z prototypů satelitu na oběžnou dráhu již na začátku tohoto roku, za použití jedné z vlastních raket. Zůstalo však pouze u plánů a celou záležitost nechce nikdo ze zástupců SpaceX komentovat.

Záznam: Odstartovala nejsilnější raketa současnosti, do vesmíru vynesla elektromobil

Satelitní síť by měla zajišťovat internetové pokrytí v USA a později i po celém světě. Ajit Pai ve svém vyjádření uvedl, že pro pokrytí americké digitální propasti je zapotřebí použití inovativních technologií: „Satelitní technologie pomůže Američanům žijícím ve venkovských či jinak těžce dostupných oblastech, kde je použití optického kabelu a vysílacích věží nemožné. Zároveň nabídne větší konkurenci v místech, kde je pozemní internet již dostupný.”

SpaceX se v případě realizace projektu stane první americkou společností, která bude poskytovat internetové pokrytí pomocí nízkoorbitálních satelitů nové generace. FCC během uplynulého roku vydala licence pro podobné projekty například firmám Space Norway a Telesat Canada.

Přesto není jisté, za jak dlouho bude SpaceX své plány realizovat. Design, výroba i vypuštění satelitů jistě zabere delší časové období, nikdo z vrchních zástupců společnosti však deníku The Wall Street Journal neposkytl žádné další detaily.

Odstartovala další raketa Falcon 9, do vesmíru vynesla satelit, který bude využívat NATO

Satelitní projekt je dlouhodobě považován jako vitální součást Muskovy vesmírné vize. Prvotní zmínka o plánech se objevila v roce 2015, od té doby však přišel jen velmi malý posun. Původní vize předpovídala vypuštění 4800 nízkoorbitálních satelitů do roku 2025. Síť měla nabídnout připojení až pro 50 milionů odběratelů. Cena za jeden vypuštěný satelit byla odhadována na 1 milion dolarů. S podobnou částkou přišla i konkurenční firma OneWeb.

Reklama

Doporučované