Hlavní obsah

SpaceX opět láme rekordy. Spolu s 64 satelity letěl na orbitu i popel stovky zesnulých

Pondělní start rakety Falcon 9 z letecké základny Vandenberg v Kalifornii.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

SpaceX vyslala raketu Falcon 9 na další misi. Překročil, nebo skoro překročil při tom řadu rekordů.

Článek

Aerokosmická společnost miliardáře Elona Muska SpaceX vynesla na nízkou oběžnou dráhu Země na 64 malých satelitů od 34 soukromých i vládních organizací ze 17 různých světových zemí. Na oběžnou dráhu tentokrát vynesla i popel mrtvých fanoušků a válečníků.

Při misi navíc padl další rekord – 1. stupeň rakety opět prokázal svoji opětovnou využitelnost, na čemž si Musk zvlášť zakládá.

Raketa Falcon 9 odstartovala v pondělí z letecké základny Vandenberg v Kalifornii v 10:34 dopoledne místního času. Předpokládaný čas dosažení orbity ve výšce 550 kilometrů byl šest hodin. Operační středisko potvrdilo podle agentury AP úspěšné doručení nákladu zhruba po sedmi hodinách.

SpaceX překonala sebe samotnou

Pondělní mise SpaceX s názvem SSO-A byla jejím již 19. startem za tento rok, čímž společnost podle televize CNN překonala vlastní rekord osmnácti vypuštění v roce 2017.

K výčtu prvenství tohoto letu se přiklání i magazín Forbes. Podle jeho titulku společnost SpaceX svým posledním startem „zlomila řadu rekordů.”

Zlomové bylo podle časopisu například načasování odpojení 1. stupně rakety Falcon 9 a jeho následného přistání na autonomní přistávací plošině ASDS v Tichém oceánu. Od úspěšného startu k dosednutí potřebovala aerokosmická firma osm minut, čímž „dalece překonala dosavadní standardy kosmického průmyslu.”

Mnohem důležitěji však magazín i samotná společnost hodnotí, že 1. stupeň rakety absolvoval již třetí úspěšný let. Dříve v tomto roce na nižší orbitu Země vynesl již také satelit pro Indonésii, Merah Putih, a pro Bangladéš, Bangabandhu-1.

Druhé místo pak SpaceX podle Forbesu obsadilo v rekordním počtu satelitů vynesených na oběžnou dráhu. První příčku zatím stále drží z 15. února roku 2017 se 104 satelity Indie.

Popel doručil kosmický pohřební ústav

Co se týče družic v pondělí vynesených Falconem 9 na nízkou zemskou orbitu, satelit společnosti Elysium Space nesl veřejnosti poněkud nevšední náklad. Firma se prezentuje jako kosmická pohřební služba a SpaceX jí pomohla na oběžnou dráhu dopravit popel stovky lidí, jejichž příbuzní za tuto službu zaplatili v přepočtu 57 tisíc korun. Byli mezi nimi nejenom nadšenci do kosmického průmyslu, ale také například váleční veteráni. Uvedla to televize CNN.

Misi SSO-A zprostředkovala společnost Spaceflight Industries s ústředím v Seattlu.

Reklama

Doporučované