Hlavní obsah

SpaceX otestovala Raptor. Chce s ním kolonizovat Mars

Podívejte se na záběry z testování nového motoru rakety Raptor, které Elon Musk zveřejnil na Twitteru.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zakladatel kosmické společnosti SpaceX Elon Musk na Twitteru zveřejnil záběry z testování raketového motoru Raptor. Ten bude pohánět vesmírnou loď Super Heavy Starship, s níž chce SpaceX v budoucnu kolonizovat Mars.

Článek

Super Heavy Starship se skládá ze dvou částí – vesmírné lodi Starship a rakety Super Heavy. V budoucnu má nahradit rakety Falcon 9 a Falcon Heavy a loď Dragon. Především ji však chce SpaceX využít k dopravě osob na Měsíc, jehož povrchu se lidská noha dotkla naposledy v roce 1972.

Nová loď by též měla uskutečnit první komerční let kolem Měsíce, kterého by se v roce 2023 měl zúčastnit japonský miliardář a sběratel umění Júsaku Maezawa.

Motor rakety Super Heavy, nesoucí název Raptor, v pondělí prošel prvním testem. Záběry z testování, stejně jako fotografie motoru, Elon Musk zveřejnil na svém Twitteru.

Ve vesmíru bude možné do rakety Super Heavy Starship dotankovat palivo z jiných lodí. Vesmírná loď tak bude schopná dopravit náklad nebo osoby na velké vzdálenosti – například i na Mars.

Super Heavy Starship bude také možné ve vesmíru nakládat. Zároveň v ní bude až sto míst pro posádku a astronauty.

SpaceX by chtěla loď poprvé využít k doručení nákladu na Mars v roce 2022. Cílem mise by též mělo být například potvrzení, že se na planetě vyskytují zásoby vody.

V průběhu druhé mise, již společnost naplánovala na rok 2024, by pak na Marsu mělo dojít k výstavbě zásobárny pohonných hmot. V průběhu obou misí by se též na planetě měly začít připravovat podmínky na její možné osídlení.

Reklama

Doporučované