Hlavní obsah

SpaceX otestuje loď na Mars ve stratosféře, zatímco Čína vrtá Měsíc

VIDEO: SpaceX otestuje ve stratosféře loď na Mars.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

Zatímco Čína už přistála a začala vrtat na Měsíci, aby po více než 40 letech přivezla na Zemi vzorky měsíčních hornin a půdy, přiblížení dalšímu vesmírnému milníku slibuje i Elon Musk.

Článek

Přesně jako pověstný „malý krok“ Neila Armstronga může vypadat i další testovací let už osmého prototypu lodi Starship pro misi na Mars a jiné dálkové lety do kosmu. Prakticky to ale bude onen „velký skok“.

Oproti letům předchozích modelů do výšky 150 metrů má pokročilejší prototyp SN8 s aerodynamickou špičkou a řídicími plochami vyletět až do výšky 15 kilometrů. Klíčový statický zážeh tří motorů Raptor už má úspěšně za sebou, a tak přelomovému startu nic nestojí v cestě. Elon Musk dává testu 33procentní naději na úspěch, píše magazín Business Insider.

Náhrada za Falcon 9 a Crew Dragon

Podle šéfa SpaceX se uskuteční tento týden, nejdříve už ve středu, uvádí britský list Independent. Otestovat má hlavní nádrž a systémy motorů. Těch bude mít Starship při svých vesmírných cestách šest. A dalších 37 její nosič Super Heavy. Dohromady mají nahradit raketu Falcon s modulem Crew Dragon.

Stovka lidí na palubě, mnohonásobně levnější let

Starship prý pojme až 100 pasažérů. Pro jednoho je na palubě 10 metrů krychlových obytného prostoru. Klíčové je, že loď se má vracet na Zemi a jedna její mise stát asi 2 miliony dolarů, dodává server Space.com. To je v přepočtu 44 milionů korun, a tedy až 25× méně než mise Falcon 9, která vychází na zhruba 1,1 miliardy korun.

Na orbitu se má podle Muska podívat příští rok a k Marsu údajně už v roce 2024, tedy ve stejném čase, kdy se chce NASA vrátit s lidmi na Měsíc.

Reklama

Doporučované