Hlavní obsah

SpaceX si chce vydělat na cestu na Měsíc. Na orbitu bude firmám vynášet malé satelity

Jak si vydělat na cesty na Měsíc a do hlubokého vesmíru? SpaceX chce vynášet satelity na oběžnou dráhu pro soukromé firmy.

Reklama

Obrovské komunikační a vojenské satelity jsou podle CNN tím, co zatím živí SpaceX ve vesmírném byznysu. Velké družice se ale pomalu stávají minulostí. Na lepší časy teď svítá menším satelitům.

Článek

Aerokosmický podnik Elona Muska oznámil v pondělí novou obchodní strategii, která naznačuje, že se chce přizpůsobit době. Společnost zakládá „program spolujízd” pro malé satelity.

Kdo dřív přijde, ten míň platí

Ceny „letenek” pro přístroje se budou odvíjet podle toho, s jakým předstihem se firmy přihlásí. Platí: Čím dřív, tím levněji. Technologický server Digital Trends zveřejnil, že rezervace s více než ročním předstihem k plánovanému termínu startu bude stát 2,25 milionu dolarů za 150 kilogramů nákladu. Každé kilo navíc přijde na dalších 15 tisíc.

Pokud si zákazník podle serveru rezervuje let půl roku až rok před startem, cena se zvýší na tři miliony dolarů za kilogram a každý jeden navíc bude stát dalších 20 tisíc.

Na oběžnou dráhu chce Amazon i Facebook

SpaceX počítá s pravidelným plánem startů své nosné rakety Falcon 9. Malé satelity by měla vynášet jednou ročně a to do výšky 500 až 600 kilometrů nad Zemí. Jedná se o běžnou výšku pro pozorovací a komunikační satelity.

První start se zatím odhaduje mezi listopadem 2020 a březnem 2021. Další výlety na zemskou orbitu společnost plánuje začátkem roku 2022 a 2023.

Popularita malých satelitů zažívá podle CNN v posledních letech raketový vzestup. Velikostně se pohybují od rozměrů chytrého telefonu po ledničku. Jejich technologie se stávají pokročilejší a nabízejí uživatelům stále lepší služby. Například vysokorychlostní internet, o který usilují Amazon nebo Facebook.

Astronomové se obávají nepořádku na oběžné dráze

Americký podnik SpaceX je podle svého vyjádření pro server Digital Trends „odhodlaný sloužit komerčnímu trhu, který se rozrůstá a proměňuje, a také věří, že operátorům malých satelitů dokáže nabídnout spolehlivý, rentabilní přístup na orbitu prostřednictvím pravidelně plánovaných, účelných spolujízd”.

Byznysové plány společnosti se ale nelíbí Mezinárodní astronomické unii (IAU). Podle ní se může sluneční světlo odrážet od povrchu satelitů, což je nepraktické pro pozemní astronomické dalekohledy.

IAU kromě světla ale zmiňuje také rádiový šum, který by mohl vzniknout z příliš velkého množství protínajících se signálů. První obraz černé díry z letošního dubna bylo podle úřadu možné vytvořit právě jen díky ochraně nebe před tímto ruchem.

SpaceX má podle serveru Digital Trends také velké ambice dostat se na Měsíc a do hlubokého vesmíru. Právě komerční lety se satelity pomůžou firmě, aby si na vesmírnou pouť vydělala.

Reklama

Doporučované