Hlavní obsah

SpaceX vypustila do vesmíru tajný armádní satelit. Živý přenos ukončila po startu, aby utajila cíl

Společnost ukončila přenos po startu a pokračovala až při přistávání rakety (video: AP).

 

Reklama

Společnost SpaceX přesný cíl cesty tají a zatím nezveřejnila podrobnosti. Start rakety Falcon 9 je ale údajně iniciovaný americkou vládou.

Článek

Vesmírná společnost SpaceX vypustila raketu s tajným satelitem americké vlády. Není jisté, jakou misi má satelit zvaný Zuma splnit nebo kam mířil. Předpokládá se však, že jde o špionážní satelit, případně vojenský komunikační prostředek.

Bezpilotní raketa Falcon odstartovala v neděli 7. ledna v noci z Mysu Canaveral na Floridě a přenášela satelit po nezveřejněné oběžné dráze.

SpaceX ukončila živé vysílání startu pět minut před začátkem právě kvůli utajované cestě satelitu. Údajně je jeho vypuštění pověřeno americkou vládou. Společnost poté pokračovala v přenosu až po návratu první části rakety.

Poskytovatel nákladu rakety, nadnárodní korporace Northrop Grumman, uvedl, že dodávka pochází z iniciativy americké vlády. Další podrobnosti zveřejněny nebyly.

SpaceX ani Pentagon na žádosti o další informace nereagovaly, uvedl server Daily Mail.

Raketa se satelitem měla být podle plánu ve vesmíru již v polovině listopadu minulého roku, ale kvůli dodatečným testům byl start odložen.

Jméno Zuma odkazuje také na stejnojmennou pláž v jižní Kalifornii. Informace uvedla agentura AP.

SpaceX v minulém roce provedla 18 raketových startů, v roce 2018 jich očekává ještě více.

Již tento měsíc chystá premiérový start svého nejsilnějšího nosiče Falcon Heavy, jenž je fakticky složen ze tří raket Falcon 9. Falcon Heavy, který má 27 motorů, je podle zveřejněných parametrů po slavném Saturnu V nejsilnější raketou v historii kosmických letů.

Reklama

Doporučované