Hlavní obsah

Spacey půjde k soudu kvůli údajnému sexuálnímu útoku. Zareagoval na to bizarně pojatým videem

Americký herec Kevin Spacey půjde kvůli obžalobě ze sexuálního útoku k soudu.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Amerického herce Kevina Spaceyho čeká zkraje ledna soud. Čelí obžalobě ze sexuálního útoku. Na svou obhajobu Spacey zveřejnil video, v němž se stylizuje do své postavy ze seriálu Dům z karet a vyzývá „fanoušky“, aby nedělali závěry bez důkazů.

Článek

„Nehodlám platit za něco, co jsem neudělal,“ říká Spacey ve videu, které zveřejnil na svém YouTube kanálu poté, co státní zastupitelství v americkém státě Massachusetts oznámilo, že herce předvolává k soudu. Řešit se bude incident, který se měl odehrát v červenci roku 2016 v restauraci na americkém ostrově Nantucket.

O případu informovala loni v listopadu bývalá televizní moderátorka Heather Unruhová. Obětí měl být její 18letý syn. Spacey mladíkovi údajně kupoval drinky, přestože pití alkoholu je v Massachusetts povoleno až od 21 let. Posléze se začal choval útočně a osahávat ho na intimních částech těla. Ve chvíli, kdy Spacey odešel na toaletu, syn Unruhové z restaurace utekl. O incidentu poté veřejně nemluvil, protože se styděl.

Spaceyho už v minulosti z obtěžování obvinilo víc než třicet mužů. Série nařčení měla pro jinak uznávaného herce tvrdý dopad. Mezinárodní akademie televizních umění a věd se rozhodla neudělit Spaceymu zvláštní ocenění zakladatelů mezinárodních televizních cen Emmy a společnost Netflix, která produkuje seriál Dům z karet, se Spaceym ukončila spolupráci. Pozastavila natáčení seriálu a následně představila novou řadu, ve které už Spacey, do té doby protagonista celého příběhu, chybí.

Právě podobu Franka Underwooda, nelítostně ambiciózního politika, na sebe Kevin Spacey vzal ve videu, kterým zareagoval na informaci massachusettské prokuratury. Video má přes tři minuty a Spacey se v něm s přízvukem Underwooda obrací přímo k divákovi.

„Všichni tu čekají na to, až přiznám, že všechno, co bylo řečeno, je pravda a že jsem dostal, co si zasloužím. Vy byste ale nevěřili v to nejhorší bez důkazů, že ne? Nedělali byste ukvapené závěry bez faktů, že ne?“ ptá se Spacey ve videu, které nazval „Let me be Frank“. Název má dva významy, lze jej přeložit jako „Dovolte mi být Frankem“ a „Dovolte mi být upřímný“.

Jde o první Spaceyho veřejné vystoupení od doby, kdy padlo první nařčení. Jako první devětapadesátiletého herce loni v říjnu obvinil ze sexuálního obtěžování americký herec Anthony Rapp. Spacey se ho prý pokusil svést před zhruba třemi desítkami let. Spaceymu bylo tehdy 26 a Rappovi 14. Spacey se Rappovi za „nevhodné chování“ omluvil s tím, že si na žádný takový incident nevzpomíná.

Loni na podzim se zároveň objevily informace, že Spacey za svého působení v londýnském divadle Old Vic údajně sexuálně obtěžoval nejméně dvacet mužů. Držitel filmové ceny Oscar byl uměleckým ředitelem londýnského divadla v letech 2004 až 2015. Vyšetřován je i v Británii.

Reklama

Doporučované