Hlavní obsah

„Hrdý chlapec“ jde za mříže. Pálil vlajku a chystal útok na Kapitol

Foto: Profimedia.cz

Lídr ultrapravicového uskupení Proud Boys (vlevo).

Reklama

Lídr amerického ultrapravicové hnutí Proud Boys Enrique Tarrio si vyslechl rozsudek, stráví 155 dní za mřížemi. Jeho ultrapravicová skupina ale stále aktivně žije.

Článek

Skupina Proud Boys protestovala 12. prosince loňského roku ve Washingtonu. Pár z jejích členů vniklo do kostela a ukradlo vlajku hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Enrique Tarrio ji poté zapálil. Když ho v lednu zadržela policie, měl u sebe navíc dva nelegální velkokapacitní zásobníky ke střelným zbraním, se kterými se chystal na protest před Kapitol 6. ledna. „To, co jsem udělal, bylo špatně,“ přiznal u soudu svoji vinu.

Zároveň si ale Tarrio při výpovědi stěžoval, že ho čin stál i sociální a ekonomický kredit. „Můj rodinný byznys dost utrpěl. Takže, to, co jsem udělal, nepoškodilo jen komunitu okolo kostela, ale mnohem víc lidí, včetně mé rodiny,“ řekl aktivista. Soudce však neuznal jeho obhajobu postavenou na tom, že Tarrio nevěděl, že ničí majetek kostela. „Jeho vyjádření o ‚nevinné chybě‘ není věrohodné,“ komentoval soudce Harold L. Cushenberry Jr. a poslal Tarria za mříže na delší dobu, než jakou navrhovala prokuratura.

Šestatřicetiletý nebo sedmatřicetiletý (přesný rok narození není známý) Enrique Tarrio vede ultrapravicovou, neofašistickou a striktně mužskou organizaci Proud Boys od konce roku 2018. Pochází z Floridy, z předměstí Miami. Nějakou dobu ale žil v malém městě, kde vedl drůbeží farmu. Jeho rodina pochází z Kuby a sám se identifikuje jako afro-kubánec.

Později se vrátil do města a začal podnikat. Vedl obchod s oblečením s názvem „1776“ (rok, kdy byla v USA ratifikovaná deklarace nezávislosti), který se specializoval na potisky s ultrapravicovými motivy. Tak se propojil s hlavními představiteli americké ultrapravice, a tedy i s Proud Boys, kteří existují od roku 2016.

Tarrio je členem Republikánské strany a snažil se aktivně zapojit i do politiky. Kandidoval na kongresmana, ale dlouho před volbami z kampaně odstoupil.

Foto: Profimedia.cz

Střety pravicových a levicových uskupení v americkém Portlandu.

Po prosincových událostech se spálenou vlajkou BLM ho policie zatkla 4. ledna, jen dva dny před „útokem na Kapitol“, během kterého podporovatelé Donalda Trumpa násilně vnikli do sídla amerického Kongresu. Tarria sice policie propustila 5. ledna, měl však zákaz vstupu na území Washingtonu D.C.

Přestože se přímo vtrhnutí do Kapitolu Tarrio neúčastnil, je možné, že bude čelit dalším obviněním z plánování celé akce. Už nyní je jasné, že někteří členové Proud Boys kvůli lednovým událostem ve Washingtonu D.C. před soudem stanou.

Zákaz na sítích i v Kanadě

Hnutí Proud Boys, které se těšilo podpoře lidí blízkých ex-prezidentu Trumpovi, například poradce a stratéga Rogera Stona, posledních pár dní opět ukázalo svoji sílu. V centru Portlandu se v neděli sešli k protestu, který vyústil až v přestřelku na parkovišti, kde dřív sídlil obchodní dům. Osm výstřelů naštěstí nikoho nezasáhlo.

Protestů se zúčastnilo asi dvě stě členů různých ultrapravicových skupin včetně Proud Boys. Na poslední chvíli se měnilo místo protestů, které se svolávaly přes sociální síť Telegram. Demonstrace nebyla povolena úřady a k akci město nevyslalo ani bezpečnostní složky, a to i přesto, že v minulosti právě v Portlandu doprovázely průvody Proud Boys násilnosti a vandalismus.

Město v čele se starostou Tedem Wheelerem čelilo za svoji nečinnost kritice. Wheeler dopředu vyzval ke klidu, přesto řekl, že policisté názorové odpůrce oddělovat nebudou.

Ultrapravicoví Proud Boys mají zákaz na Facebooku, Instagramu, Twitteru i Youtube. Jejich hlavní pole působnosti online je na Telegramu a Parleru. Přesný počet členů není zcela známý. Odhady oscilují mezi stovkami až několika tisíci lidí. Otevřeně brojí proti islámu, feminismu nebo právům pro LGBT+ komunitu. Otevřeně se hlásí k politice Donalda Trumpa a šovinismu. Jejich vystupování je antisemitské a neofašistické. V Kanadě jsou dnes označeni za teroristickou skupinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované