Hlavní obsah

Spalničky se v USA šíří nevídanou rychlostí, v New Yorku vyhlásili stav nouze

Okres Rockland vyhlásil stav nouze kvůli rozšíření spalniček.Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

Americký okres Rockland na severu New Yorku vyhlásil stav nouze kvůli nevídané epidemii spalniček. V současné době je potvrzených 153 nakažených osob. Ve Spojených státech v posledních letech roste počet rodičů, kteří odmítají očkovat své děti, což způsobuje šíření nemocí.

Článek

Úřady amerického okresu Rockland, severně od New Yorku, vyhlásily stav nouze kvůli spalničkám, které se šíří rychlostí nevídanou několik desítek let. S potenciálně smrtelnou infekční nemocí se potýkají i další americké lokality, kde dlouhodobě roste počet neočkovaných dětí. Informoval o tom server BBC.

Na 6 tisíc neočkovaných dětí nemůže od úterka chodit do škol, obchodních center, restaurací, kostelů či synagog. Zákaz, který se nevztahuje například na dětská hřiště či další otevřené prostory, potrvá 30 dní. Za jeho porušení hrozí pokuta až 500 dolarů, to je v přepočtu asi 11 400 korun.

„Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom ukončili toto šíření a ochránili zdraví těch, kteří nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů, a dětí, které jsou příliš malé na to, aby byly očkovány, a také těch, kteří jsou v ohrožení,“ uvedl k vyhlášení mimořádných opatření šéf rocklandského úřadu Ed Day.

Na severním newyorském předměstí se rozšířily spalničky podobným způsobem jako v dalších oblastech USA. Poté, co si nákazu přivezl jeden z místních obyvatel ze zahraničí, se začaly objevovat desítky případů mezi neočkovanými dětmi. Lékaři dosud potvrdili nemoc u 153 pacientů.

V USA v posledních letech výrazně přibylo rodičů odmítajících nechat očkovat své potomky z filozofických nebo náboženských důvodů. Někteří se také domnívají, že zavádějící informace o vakcínách způsobují dětem autismus. To přispívá k rychlému šíření nemocí, jako jsou právě spalničky. Vedle Rocklandu se s nimi potýkají například některé lokality v Kalifornii, Texasu, Washingtonu nebo Illinois.

V souvislosti s klesajícím procentem očkovaných dětí registrují zvýšený počet onemocnění spalničkami i další země včetně Česka.

V roce 2018 bylo v Evropě zaznamenáno více než 82 500 případů nakažení spalničkami, což je nejvyšší počet za deset let. Světová zdravotnická organizace prohlásila, že hnutí, která bojují proti vakcínám, jsou jednou z největších globálních hrozeb pro rok 2019.

Reklama

Doporučované