Hlavní obsah
Online

Méně než Česko. Německo hlásí 922 nových případů nákazy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo za poslední den zaznamenalo 922 případů nákazy koronavirem. Přírůstek je nepatrně nižší než v Česku, které má přitom zhruba osmkrát méně obyvatel. Údaje za víkendové dny bývají obvykle nižší, neboť nezahrnují data od všech zdravotnických zařízení, upozorňuje německý Institut Roberta Kocha (RKI).

- V Madridu v neděli demonstrovaly tisíce lidí v ulicích proti karanténě vyhlášené regionální vládou v některých čtvrtích od tohoto pondělí na dva týdny. V madridském operním divadle Teatro Real museli v neděli večer zrušit představení poté, co část publika křičela a pískala na protest proti podle nich nedostatečným koronavirovým opatřením v hledišti.

- Izrael zažil poprvé od uvalení druhé celoplošné uzávěry první protesty. Tisíce lidí vyšly v neděli do ulic Jeruzaléma a požadovaly rezignaci premiéra Benjamina Netanjahua. Podle mnoha demonstrantů vláda po dobrém zvládnutí první vlny pandemie následně situaci podcenila a zlehčovala. Nouzový stav bude platit do 11. října a je to už druhé opatření tohoto druhu od začátku epidemie z letošního jara. V údaji o denním nárůstu počtu případů koronaviru na počet obyvatel patří Izrael mezi nejvíce zasažené země světa.

  • Nový Zéland nadále uvolňuje opatření, ta platí už jen v Aucklandu

    Nově se opatření proti šíření koronaviru týkají pouze nejhůře zasaženého Aucklandu, uvádí The Guardian. Od středy jsou ale i zde setkávání omezena už na 100 lidí namísto současného limitu 10. Zakrytí obličeje je ale nadále povinné ve veřejné dopravě a ve všech letadlech směřujících do Aucklandu nebo z něj.

    Premiérka Jacinda Ardernová uvedla, že od pondělní půlnoci zbytek země zamíří na takzvanou úroveň omezení 1, což znamená, že neplatí žádná speciální opatření kromě přísných hraničních omezení. Mimo Auckland pak nedošlo k žádnému komunitnímu přenosu viru. „Naše společná snaha dokázala dostat virus pod kontrolu,“ uvedla Ardernová.

  • Koronavirus se může šířit kapénkami i aerosolem, hlásilo CDC

    Koronavirus se může běžně šířit kapénkami i malými částicemi, jako jsou ty obsažené v aerosolu. V aktualizovaných pokynech to uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které ale později uvedlo, že teprve navrhované změny doporučení byly zveřejněny omylem. Zatímco kapénky se šíří hlavně při kýchání či kašlání, aerosol vzniká i při dýchání.

    Dosavadní pokyny CDC uváděly, že se koronavirus šíří hlavně blízkým kontaktem mezi lidmi na vzdálenost do 1,8 metru a „kapénkami, které vznikají, když nakažená osoba zakašle, kýchne nebo hovoří“.

  • Francie hlásí skoro 5 300 nově nakažených a 53 úmrtí

    Francie za uplynulý den zaznamenala 5 298 nových případů nákazy koronavirem a dalších 53 lidí tam s onemocněním covid-19 zemřelo. Počet pacientů hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče mezitím v zemi stoupá.

    Řada měst proto ve snaze zpomalit šíření nákazy a zabránit přetížení nemocnic zavádí přísnější protikoronavirová opatření. Od úterý budou nové restrikce platit také v Lyonu. S odvoláním na francouzské úřady o tom napsala agentura Reuters.

  • Téměř 80 procent uprchlíků přišlo za časů epidemie o práci

    Za časů epidemie ztratilo práci nebo příjem z práce 77 procent uprchlíků. Uvádí to dnes agentura Reuters s odvoláním na výzkum Norské rady pro uprchlíky (NRC). Výzkum například ukazuje, že uprchlíci museli od března omezit výdaje na jídlo a základní potřeby. Průzkumu se zúčastnilo 1 400 respondentů ve 14 zemích světa.

    Ve výzkumu pak 73 procent respondentů uvedlo, že museli omezit množství jídla na den. Přes 70 procent uprchlíků mělo problém s platbami za nájem či bydlení.

  • Ve Španělsku přibylo od pátku 31 428 nových případů nákazy

    Španělsko zaznamenalo od pátku 31 428 nových případů nákazy covidem-19. Za stejnou dobu zemřelo 168 lidí s touto nemocí. Celkem má země 671 468 potvrzených případů nákazy, kterých v přepočtu na počet obyvatel přibývá nejrychlejším tempem v Evropě. Hned za Španělskem je v poměru na počet obyvatel Česká republika, uvedla agentura Reuters.

  • Do programu WHO na distribuci vakcín se zapojilo 156 zemí

    Do programu COVAX na spravedlivou distribuci budoucích vakcín proti covidu-19 se zapojilo 156 států, tedy velká většina zemí světa. Oznámila to v pondělí podle agentury Reuters Světová zdravotnická organizace (WHO), která stojí v čele aliance.

    Do projektu se mimo jiné zapojilo 64 bohatších zemi, které mohou dodávky očkovacích látek financovat samy. Dohromady v účastnických zemích žijí dvě třetiny světové populace, oznámily WHO a světová aliance pro očkování GAVI, kterou založila nadace Billa a Melindy Gatesových. Lhůta pro závazné přihlášení do projektu vypršela minulý pátek.

  • Mnichov se chystá zpřísnit opatření proti novému koronaviru

    Mnichov se chystá znovu zpřísnit opatření proti šíření nového koronaviru. Pokud se situace v bavorské metropoli do čtvrtka nezlepší, omezí radnice počet účastníků na soukromých akcích a zavede povinnost nošení roušek i na některých rušných ulicích a náměstích. Rozhodl o tom dnes krizový štáb v čele se starostou Dieterem Reiterem, informovala agentura DPA.

  • V Británii může v půlce října přibývat až 50 000 nakažených denně

    V Británii by mohlo v polovině října přibývat téměř 50 000 nakažených denně. Zabránit by tomu vláda mohla jen rychlým přijetím opatření, která by šíření koronaviru zpomalila. Na tiskové konferenci to v pondělí prohlásil hlavní zdravotnický poradce britské vlády Chris Whitty. S přibývajícím počtem nakažených by exponenciálně rostl také počet mrtvých s covidem-19.

    „Pokud to bude tímto způsobem pokračovat, počet úmrtí přímo spojených s covidem bude růst, možná exponenciálně, bude se tedy zdvojnásobovat a zdvojnásobovat a znovu zdvojnásobovat a rychle se můžeme dostat z opravdu velmi nízkých čísel k číslům velmi vysokým,“ uvedl Whitty.

  • Švédsko napřesrok plánuje rozsáhlé výdaje na podporu ekonomiky

    Švédská vláda hodlá příští rok vynaložit 105 miliard švédských korun (přes 270 miliard Kč) na podporu ekonomiky zasažené pandemií nemoci covid-19. Rozpočtový plán, který dnes vláda představila, předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Švédska letos klesne zhruba o 4,6 procenta. Hospodářský propad by tak měl být mírnější než v řadě jiných evropských zemí, napsala agentura Reuters.

    Slíbená stimulační opatření budou zahrnovat rozpočtové výdaje i snižování daní. „Hospodářská politika vstupuje do nové fáze,“ uvedla švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová. „Je to o rekordně velkém rozpočtu k restartování švédské ekonomiky,“ dodala.

  • Británii v říjnu hrozí až 50 tisíc nových případů nákazy denně

    Počet nových případů nákazy covidem-19 v Británii se zdvojnásobuje zhruba každých sedm dní, a pokud to tak bude i nadále, do poloviny října hrozí scénář přibližně 50 000 nových případů denně, uvedl v pondělí hlavní vědecký poradce vlády Patrick Vallance. Informuje o tom agentura Reuters.

  • Německé zadlužení kvůli koronakrizi vzroste na 80 procent HDP

    Zadlužení Německa kvůli zvládnutí koronavirové krize dosáhne 80 procent hrubého domácího produktu (HDP). Dnes to na hospodářské konferenci východoněmeckých spolkových zemí prohlásil ministr financí Olaf Scholz. Jen letos se očekává, že poměr zadlužení vůči výkonu ekonomiky vzroste z loňských 60 na 75 procent.

    „Dostaneme se pravděpodobně na úroveň, na které jsme byli i minule,“ řekl Scholz v porovnání nynější situace s finanční krizí v roce 2009. Německo v reakci na uzavírku ekonomiky kvůli koronaviru přijalo řadu finančně náročných opatření, aby dopady krize zmírnilo. Například na půl roku snížilo daň z přidané hodnoty, rozhodlo se poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 8 000 Kč) na každé dítě či ochranným opatřením známým jako kurzarbeit dotuje v řádech desítek miliard eur (stovky miliard korun) udržení zaměstnanosti.

  • Denní přírůstek nakažených je v Rusku třetí den vyšší než 6 000

    V Rusku opět mírně stoupl denní přírůstek případů nákazy koronavirem a třetí den po sobě je vyšší než 6 000. Oznámil to dnes operativní štáb pro boj proti šíření koronavirové infekce, podle něhož za neděli přibylo 6 196 infikovaných. V pátek testy potvrdily 6 065 a v sobotu 6 148 nově nakažených.

    S nemocí covid-19, kterou nový koronavirus SARS-CoV-2 způsobuje, během uplynulých 24 hodin zemřelo 71 lidí, což je o osm méně než předchozí den. Od začátku pandemie se v zemi přibližně se 146 miliony obyvatel nakazilo 1 109 595 lidí, z toho 19 489 nákaze podlehlo.

  • Filipíny znovu zdravotníky pouštějí za prací do ciziny

    Filipínský prezident Rodrigo Duterte dnes schválil návrh ministerstva práce, který umožní vycestovat ošetřovatelům a dalším zdravotníkům za prací do ciziny. Oznámil to dnes prezidentův mluvčí. Odjet za prací bude moci až 1 500 lidí. Manila zakázala výjezdy ošetřovatelům i lékařům v dubnu s tím, že je potřeba, aby léčili místní lidi nakažené koronavirem. Filipíny, kde žije přes 100 milionů obyvatel, jich mají více než 286 000 a s covidem-19 tam zemřelo téměř 5 000 lidí. Podle agentury Reuters nyní vláda věří, že už má situaci pod kontrolou.

  • Koronavirem se celosvětově nakazilo přes 31 milionů lidí

    Koronavirem se ve světě nakazilo od začátku epidemie už více než 31 milionů lidí. Uvádí to baltimorská Univerzita Johnse Hopkinse, která přináší průběžně aktualizované údaje o nakažených i mrtvých v jednotlivých zemích. S covidem-19 na celém světě zemřelo podle stejného zdroje 960 698 lidí, nakažených bylo k dnešnímu ránu SELČ 31 028 757. V obou ukazatelích – v počtu infikovaných i mrtvých – jsou na prvním místě statistiky Spojené státy: registrují více než 6,8 milionu nakažených a 199 509 obětí s covidem-19. Následují Indie a Brazílie.

  • Tádž Mahal se znovu otevřel veřejnosti

    Indický Tádž Mahal po šesti měsících znovu otevřel své brány návštěvníkům. Zavřený byl od března kvůli pandemii. Nyní umožní vstup pouze 5 000 návštěvníků denně a bude prosazovat bezpečnostní opatření proti covidu-19, píše server BBC . Tádž Mahal je jednou z předních turistických atrakcí na světě a každý den před pandemií přilákal až 70 000 lidí.

  • Počet nakažených v Mexiku se blíží 700 tisícům

    Mexické ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo 3 542 nových potvrzených případů nákazy koronavirem v zemi. Celkem se nakazilo 697 663 lidí a kumulativní počet obětí je 73 493. Náměstek ministra zdravotnictví Hugo López-Gatell uvedl, že skutečný počet případů v zemi je výrazně vyšší, píše Reuters.

  • Německo hlásí 922 nových případů koronaviru, méně než v Česku

    Německo za poslední den zaznamenalo 922 případů nákazy koronavirem. Přírůstek je nepatrně nižší než v Česku, které má přitom zhruba osmkrát méně obyvatel. Údaje za víkendové dny bývají obvykle nižší, neboť nezahrnují data od všech zdravotnických zařízení, upozorňuje německý Institut Roberta Kocha (RKI).

    V sobotu RKI evidoval 2 297 nových případů, což představovalo nejvyšší denní bilanci od dubna. Podle prognóz institutu lze v nadcházejících dnech očekávat další nárůst počtů nakažených. Na přelomu března a dubna země hlásila více než 6 000 nových případů denně. Počty nakažených poté začaly klesat a následně v červenci opět narůstat. V srpnu denní přírůstky nemocných těsně přesahovaly 2 000.

  • Nepálští vědci zkoumají koronavirus v kanalizaci

    V souvislosti s pandemií covidu-19 v letošním červnu začalo nepálské Centrum molekulární dynamiky sledovat výskyt koronaviru v odpadních vodách v údolí města Káthmándú a výskyt našlo ve dvou vzorcích ze čtyř, uvedla agentura AFP.

    Počet nakažených v Nepálu silně stoupá od konce července, kdy byla zrušena omezení, jež se dotkla 28 milionů obyvatel této asijské země. Nepál od srpna zaznamenává zhruba tisíc nových případů denně a celkově se v zemi nakazilo přes 50 000 osob.

  • Protest v madridském Teatro Real

    Představení opery Giuseppa Verdiho Maškarní ples začalo v neděli večer protestem. Diváci v nejvyšších patrech hlediště v Teatro Real už před začátkem představení začali hlasitě tleskat a skandovat „konec, konec“. Nelíbilo se jim, že na galerii, kde jsou vstupenky levnější, nebyly podle nich stanoveny dostatečné rozestupy, zatímco dole v hledišti byly větší mezery mezi obsazenými sedadly.

    Vedení divadla poté oznámilo, že ti, jimž se to nelíbí, mohou odejít a že jim bude vráceno vstupné. To přivítali diváci na galerii potleskem, nicméně po začátku představení opět křičeli „bezpečnost, bezpečnost“. Představení bylo několik desítek minut přerušeno a posléze, po neúspěšné snaze v něm pokračovat, bylo zrušeno.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy