Hlavní obsah

Španělé bojují o turisty, Chorvati o tajemný chodník, Italové s rouškami

Foto: Profimedia.cz

Ibiza, částečně zachráněná díky britským turistům.

Reklama

Britská vláda udělala čáru přes rozpočet španělskému turismu, který se snaží i přes zhoršení situace dokázat, že je bezpečnou destinací. Itálii čeká týden veder v rouškách. Chorvaty trápí studené moře a příběh záhadného chodníku.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Britové šílí a Španělé s nimi

Španělské úřady sice trvají na tom, že země je pro turisty bezpečným místem i po dalším nárůstu případů covid-19, britská vláda však svým občanům v podstatě ze dne na den připravila nepříjemné překvapení v podobě povinné karantény. Těm, kteří se na jih teprve chystají, Dominic Raab doporučil plány si ještě rozmyslet. Ani přesvědčivá rétorika Španělů ale nezabránila tomu, aby se v Británii strhla lavina rušení naplánovaných zájezdů. Podle expertů na turistický ruch tento krok bude mít zásadní dopady na cestovní průmysl a hoteliéry uvrhne do další fáze strachu o budoucnost.

A nejen Španěly britská vláda připravila o očekávané turisty. Stejně tak Britové ve velkém ruší cesty do Francie, Itálie a Řecka. Dominic Raab totiž uvedl, že se karanténní povinnost dost možná vztáhne i na tyto země. Prázdninové plány 1,8 milionu Britů tak skončily v troskách. 600 000 tisícům z nich, kteří jsou v současnosti na Pyrenejském poloostrově, radost z dovolené díky představě dvou týdnů v karanténě zřejmě značně zhořkne.

Jen několik hodin po ujištění, že je každý turista ve Španělsku vítán, oznámila katalánská vláda další zpřísnění opatření v případě, že se během dalších deseti dnů situace v zemi nezmění. Současné počty nemocných totiž dle místní vlády nepříjemně připomínají situaci před březnovým vyhlášením celonárodního uzamčení.

Aktuální koronavirová situace

V pátek španělské ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 922 nových případů nákazy. Katalánsko, které má přes 7,5 milionu obyvatel, za uplynulý týden zaznamenalo na 5400 nových případů koronavirové nákazy. Regionální vláda podle listu El País přesto ujistila, že Katalánsko je bezpečnou destinací pro turisty. Za poslední týden zemřelo na koronavirus ve Španělsku 10 lidí. Od ukončení nouzového stavu 21. června v zemi vzniklo na 369 drobných ohnisek.

I české ministerstvo zahraničí o víkendu upozornilo na zvýšené riziko nákazy při cestování do španělských regionů Katalánsko, Aragonie, Baskicko a do oblasti Madridu.

Studené moře = smutný Chorvat

Chorvatům ke spokojenosti s částečně zachráněnou turistickou sezonou chybí už jen málo - počasí. Letošní červenec je podle nich přímo šílený - každou chvíli ochlazení, oteplení, neustálá bóra, studené moře, jednou je to na dlouhý rukáv, podruhé na plavky. Běžný obyvatel Dalmácie prý nevleze do moře, dokud nebude mít alespoň 20 stupňů, takže letos se příliš místních zatím nevykoupalo.

Podle meteorologa Marko Vučetiće ze Státního hydrometeorologického ústavu skutečné léto nastane až v srpnu a potrvá do října. Chladnější střídavé počasí na druhou stranu odvrátilo pro letní období v Chorvatsku typické požáry. Nesmutní však jen nevykoupaní Dalmatinci. Chorvatští pěstitelé oliv, vinné révy a ovoce zřejmě o svou letošní úrodu kvůli počasí zčásti přijdou.

Aktuální koronavirová situace

V Zadarské župě jsou dva nové případy koronaviru. V okrese Vukovar-Srijem je podle oficiálních údajů za posledních 24 hodin 16 nových pozitivních osob. V kraji Bjelovar-Bilogora byli nakažení dva lidé, oba v zahraničí. Istria je bez nových pacientů.

Příběh jednoho chodníku

Jak široký chodník potřebujete pro pohodlnou chůzi? Chorvatští turisté v Podgoře na Makarské riviéře zjistili, že 14 centimetrů nestačí. Chorvatská média příběh boje o kus prostoru na inkriminovaném chodníku popisují jako přímo fantastickou záhadu - má totiž hned několik dějových linek, zápletek a zatím několik vysvětlení podle toho, koho se na něj zrovna ptáte.

Jde o jednu z krásných pláží Podgory, na kterou se ale v podstatě nedá legálně dostat. Asi 70 ze 300 místních podepsalo petici vyžadující vyřešení situace a slušný přístup k vodě. Jenže to nejde. Místo, kde by mohla vést pohodlně přístupová cesta k moři, totiž patří několika soukromým vlastníkům.

Turisté i místní tak volí cestu přes vybetonovanou cestičku vedoucí podél plotu. Jenže i tam je problém - firma k vybetonování nedostala povolení. Proti sobě tak stojí několik majitelů silnice s komplikovanou historií vlastníků, firmy a majitelé okolních silnic a pozemků. Chaotickou situaci tak turisté prozatím řeší baletním krokem v řadě za sebou. Dokud se nestřetnou s turisty v protisměru. Fotografie z místa najdete zde.

Wolfgangsee má problém

Počet nakažených v turisty vyhledávaném hornorakouském městečku Sankt Wolfgang, které nemá ani 3000 stálých obyvatel, překročil padesátku. Od minulého týdne tak v obci probíhá testování místních i turistů. Aktuálně je v alpské republice 1599 nemocných s covidem-19 po denním nárůstu o 86. Mezi nakaženými je také padesátka pracovníků v cestovním ruchu a jeden host.

Aktuální koronavirová situace

Celkově dnes Rakousko hlásí příznivé zprávy. Poprvé za šest dnů vzrostl počet pozitivně testovaných s virem SARS-CoV-2 za posledních 24 hodin o méně než stovku, konkrétně o 86. Naopak dalších 37 infikovaných se už uzdravilo a počet uzdravených v Rakousku už dosáhl počtu 18 246.

Podle hornorakouské ministryně zdravotnictví Christine Haberlanderové bylo uplynulých dnech v testovací stanici zřízené v obci otestováno 1600 lidí. Hornorakouské úřady ujišťují, že všechny řetězce nákazy lze zpětně dohledat a že všichni infikovaní jsou v domácí karanténě. V Sankt Wolfgangu byly už v pátek uzavřeny dva bary a od sobotního večera musí místní podniky zavírat hodinu před půlnocí.

Foto: Profimedia.cz

Turisty vyhledávané hornorakouské městečko Sankt Wolfgang.

Horko není povel k sundání roušky

Na teplotní rekord se tento týden připravuje Itálie. Teploměry v celé zemi vystoupají nad 30 stupňů, na jihu ještě výše. Většina Itálie si během července užívala příjemně teplé a slunečné počasí, které ale vystřídají horké proudy vzduchu ze severní Afriky.

„Po neobvykle chladné první části léta v Itálii se od pondělí subtropický anticyklón vrátí do Středozemního moře, což pro náš poloostrov bude znamenat intenzivní horko,“ řekl meteorolog Andrea Vuolo italské tiskové agentuře Ansa. „Severoafrický anticyklón způsobí prudký nárůst teplot, zejména kolem poloviny týdne, kdy lze očekávat až 40 stupňů Celsia.“

Ve čtvrtek Řím a Florencii čeká 37 stupňů, Milán 35 stupňů. Benátky zůstanou v porovnání s okolím relativně chladné s 31 stupni, zatímco Neapol bude se 38 stupni jednou z nejteplejších oblastí Itálie.

Ale ani vysoké teploty neznamenají uvolnění přísných opatření. Dopady jejich nedodržování poznaly podniky v Kampánii na vlastní kůži. Bary a kadeřnictví, které dovolovaly lidem vstup dovnitř bez povinných roušek, dostaly pokutu tisíc eur. „Pokud si naši spoluobčané myslí, že problém je vyřešen, hrozí to, že se během několika týdnů vrátíme do stavu nouze,“ zveřejnil v pátek na Facebooku Vincenzo De Luca, prezident Kampánie, která zahrnuje i Neapol.

Reklama

Doporučované