Hlavní obsah

Španělé by mohli dostat proplacené náklady na home office

Foto: Unsplash - Corinne Kutz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ve Španělsku mají vzniknout jasná pravidla ohledně práce z domova, a to včetně ochrany zaměstnance. Firmy ve Španělsku budou proplácet svým zaměstnancům náklady. Není ale jisté, jaké.

Článek

Lidem, kteří musejí ve Španělsku kvůli koronavirovým restrikcím pracovat z domova, budou zaměstnavatelé nejspíš muset hradit jejich náklady. Agentury Reuters uvedla, že na příslušném návrhu zákona se dohodla vláda v Madridu se zástupci odborů a podnikatelského sektoru.

Podle vicepremiéra Pabla Iglesiase je potřeba, aby kabinet nastavil pro práci z domova jasná pravidla a ochránil zaměstnance. Zatím ale není jasné, co všechno budou muset firmy svým zaměstnancům během home office proplácet.

„Je nezbytné, abychom práci na dálku regulovali tak, že budou ochráněna práva zaměstnanců,“ řekl Iglesias televizní stanici TVE. Podle návrhu zákonné úpravy mají mít zaměstnanci záruku, že všechny náklady, které jim kvůli práci mimo kancelář vzniknou, jim zaměstnavatel uhradí. Nic konkrétnějšího ale Iglesias neřekl.

Ve Španělsku, které pandemie covidu-19 na jaře citelně zasáhla, pracovaly během celostátní karantény z domova miliony lidí. Ačkoli se přes léto mohli do práce vrátit, podstatná část jich stále pracuje na dálku, protože v kancelářích platí omezení ohledně kapacity.

Návrh zákona o proplácení nákladů na home office ještě musí schválit kabinet, teprve poté poputuje do parlamentu.

Reklama

Doporučované