Hlavní obsah

Španělská Ceuta čelí rekordnímu náporu migrantů, vláda povolala armádu

Bez komentáře: Španělská Ceuta čelí rekordnímu náporu migrantů, úřady povolaly armádu.Video: AP

 

Reklama

Do španělské enklávy Ceuta na africkém pobřeží proudí zástupy migrantů ze sousedního Maroka poté, co tam v pondělí přes moře podél pobřeží připlulo či připlavalo na 6 000 běženců.

Článek

Přes 2 700 běženců už místní úřady vrátily, další tisíce se ale dál snaží dostat do Španělska i přesto, že vláda v noci nasadila i vojáky a obrněná vozidla. Informoval o tom dnes místní deník El Faro de Ceuta. Kvůli vyhrocené situaci způsobené diplomatickou roztržkou s Marokem zrušil španělský premiér Pedro Sánchez dnešní cestu do Francie.

Z Evropské komise (EK) zazněly dnes výzvy na adresu Maroka, aby situaci pomohlo uklidnit. Na hranici Ceuty roste napětí, skupiny z marocké strany tam dnes házely kameny na policisty, kteří odpověděli slzným plynem.

Pondělní vlna migrantů do Ceuty, která má asi 84 000 obyvatel, byla podle deníku El País bezprecedentní. Šlo o denní rekord počtu běženců, kteří vstoupili do Španělska. Překonali tak například počet 2 000 migrantů, kteří loni ze 7. na 8. listopadu dopluli z Afriky na Kanárské ostrovy.

Španělská vláda se obává, že hromadné příchody migrantů do Ceuty jen tak neskončí. Marocké bezpečnostní složky totiž lidem přestaly bránit v přechodu hranice. Marocká vláda se zatím k pondělním událostem nevyjádřila.

Dění v Ceutě „bedlivě sleduje“ i Brusel. Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová dnes vyzvala Maroko, aby plnilo své závazky kontroly hranice a zastavilo „bezprecedentní“ vlnu migrantů. „Španělská hranice je hranicí evropskou, EU chce budovat vztahy s Marokem založené na důvěře a sdílených závazcích, imigrace je v tomto ohledu klíčová,“ prohlásila Johanssonová v Evropském parlamentu.

Dění komentoval i místopředseda EK Margaritis Schinas, do jehož odpovědnosti otázka migrace spadá. „Plnou solidaritu se Španělskem. Potřebujeme evropský politický migrační pakt: dohody se třetími zeměmi, masivní ochranu našich hranic, solidaritu členských států EU a politiku legální migrace,“ napsal dnes na Twitteru Schinas, který pochází z Řecka, jež se rovněž potýká s migrační vlnou.

Nynější situace je totiž výsledkem diplomatické krize mezi Madridem a Rabatem, kterou způsobilo odhalení, že Španělsko poskytlo pod falešnou identitou lékařskou péči lídrovi separatistické organizace Polisario Ibráhímovi Ghálímu. Ten vede povstalce na Západní Sahaře usilující o nezávislost na Maroku, které už v roce 1991 slíbilo uspořádat referendum o sebeurčení této oblasti, ale zatím se tak nestalo. Ghálí byl minulý měsíc přijat do nemocnice v severošpanělském městě Logroňo kvůli covidu-19.

Polisario nyní ovládá necelou čtvrtinu území Západní Sahary, která je z velké části tvořena pouští, na severu se ale nachází ložiska fosfátů. Západní Sahara bývala kolonií a posléze provincií Španělska, které se z území stáhlo v 70. letech minulého století.

Podle deníku El Faro de Ceuta proudí migranti do enklávy nyní i proto, že se před několika dny rozšířila zpráva, že marocká vláda otevřela na několik dní hranice.

Mezi asi 6 000 běženci, kteří se v pondělí dostali do Ceuty, jsou zejména mladí muži a nejméně 1 500 osob je nezletilých, což komplikuje jejich repatriaci. Dnes španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska oznámil, že vláda už vrátila 2 700 lidí.

Podle rozhlasu Cadena SER zemřel při pokusu přeplavat do Ceuty v pondělí jeden mladý Maročan, dalším dvěma lidem, kteří plavání nezvládli, pomohli zachránit život španělští záchranáři.

Do Ceuty a další španělské enklávy v Africe Melilly se obvykle běženci z Maroka dostávají přes vysoké hraniční ploty, jež přelézají, a to hromadně, aby bezpečnostní složky nestihly všechny zadržet. V takových případech jich ale bývají maximálně stovky. Jedna z takových největších masových akcí se odehrála na hranici Ceuty v červenci 2018, kdy se plot pokusilo naráz překonat na 850 migrantů.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Španělska různými trasami na 9 200 migrantů, tento údaj je ale k 9. květnu, a nezahrnuje tak akci v Ceutě z tohoto pondělka. Nejvíce běženců do Španělska do minulého týdne připlulo na Kanárské ostrovy (4 950).

Reklama

Doporučované