Hlavní obsah

Španělská národní knihovna poprvé v historii vystavuje unikátní rukopis Písně o Cidovi

Píseň o Cidovi bude v Madridu k vidění dva týdny.Video: bne.es, Profimedia.cz

 

Reklama

Unikátní rukopis pochází ze začátku 14. století a dochoval se téměř kompletní, chybí mu jen tři listy. Originál bude vystaven dva týdny, poté ho nahradí kopie.

Článek

Španělská národní knihovna vystavuje poprvé v historii jediný známý dochovaný rukopis hrdinského eposu Píseň o Cidovi, který je označován za první velké dílo španělské literatury. Podle agentury EFE si veřejnost bude moci tento opis původně ústně předávaného příběhu, pořízený zřejmě začátkem 14. století, prohlédnout od středy na výstavě v národní knihovně v Madridu, a to pouze po dobu dvou týdnů. Poté bude vzácný rukopis na výstavě, která potrvá do září, nahrazen kopií.

Píseň o Cidovi vypráví příběh kastilského rytíře Rodriga Díaze de Vivar, přezdívaného Cid, který žil v 11. století a je považován za národního hrdinu. Proslavil se řadou vítězných bitev nad arabskými dobyvateli, kteří ovládali území na Pyrenejském poloostrově od 8. století až do roku 1492.

Rukopis, který bude v knihovně nyní vystaven, se dochoval téměř kompletní. Má 74 stran a chybí mu jen tři listy. Podle španělského znalce středověké literatury Ramóna Menéndeze Pidala byl pořízen začátkem 14. století. Právě u příležitosti 150. výročí narození tohoto historika a filologa se výstava v Madridu koná, nazvaná je Dva Španělé v historii: Cid a Ramón Menéndez Pidal.

Španělská národní knihovna má tento vzácný spis od roku 1960, kdy ho ministerstvu kultury darovala nadace Juana Marche, která ho získala od rodiny Pidalových.

Reklama

Doporučované