Hlavní obsah

Španělská pobřežní hlídka zachránila před smrtí v moři 159 migrantů

Španělská pobřežní hlídka zachraňuje migranty.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

V pátek a v sobotu zachránila španělská pobřežní hlídka sto padesát devět migrantů z Alboránského moře. V neděli by ve Valencii měla zakotvit loď Aquarius s více než šesti sty uprchlíky.

Článek

Španělská pobřežní hlídka v pátek a v sobotu podle agentury Reuters zachránila 159 uprchlíků, kteří se snažili přeplavit přes Středozemní moře. Mezitím ve Španělsku vrcholí přípravy na příjezd lodi Aquarius s více než šesti sty uprchlíky na palubě, která nesměla zakotvit v Itálii a na Maltě.

Počet uprchlíků, kteří se do Evropy snaží dostat přes Španělsko, se minulý rok zdvojnásobil a podle hraničních dat Evropské unie se bude v roce 2018 i nadále zvyšovat.

Migrace se tak podle odborníků stane hlavním bodem politických programů španělské vlády.

Španělský ministerský předseda Pedro Sanchez byl do funkce zvolen před dvěma týdny. Jeho první pro-imigrační krok bylo povolení pro přistání lodi Aquarius, na jejíž palubě se nachází 629 uprchlíků a která se už několik dní marně snaží najít přístav, kde ji přijmou.

Také nabídl zdravotnické ošetření i migrantům, kteří nemohou prokázat svoji totožnost.

Přes šest stovek migrantů, které před týdnem nalodili u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée, odmítla přijmout Itálie a Malta. Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli tomu začátkem týdne obvinil Itálii z cynismu a nezodpovědnosti. Ani Francie ale nenabídla lodi Aquarius svůj přístav, což udělalo v pondělí Španělsko.

Ve čtvrtek ministr Le Drian nabídl svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi, že Francie jeho vládě pomůže s migranty z této lodě, pokud běženci splní kritéria pro azyl. Dnes v prohlášení Le Drian informoval, že jeho země pošle do Valencie zaměstnance úřadu pro ochranu uprchlíků, kteří budou pomáhat španělským úředníkům.

Reklama

Doporučované