Hlavní obsah

Španělská policie odhalila online sexuální predátory z celého světa

Foto: smartmockups.com, ilustrační fotografie

Účastníci whatsappové skupiny si sdíleli fotografie, na kterých dochází k sexuálnímu zneužívání dětí i k jiným násilnostem. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Španělská policie odhalila více než třicet lidí, kteří se dopouštěli sexuálního zneužívání dětí skrze sociální komunikační síť WhatsApp. Přes skupinovou konverzaci si sdíleli fotografie dětí, videa i komentáře, ve kterých se vzájemně k aktivitě nabádali. Zatčení pocházejí z jedenácti různých zemí.

Článek

„Pedofilní obsah, často extrémně vulgární, dohromady s fotkami a komentáři, které jsou sice legální, ale absolutně nevhodné pro nezletilé,” tak okomentovala španělská policie důvod, proč komunikační skupinu na platformě WhatsApp vyšetřovala a následně zatkla její účastníky. Na případ upozornila britská televizní stanice BBC.

Účastníci whatsappové skupiny si sdíleli fotografie, na kterých dochází k sexuálnímu zneužívání dětí i k jiným násilnostem. Členové skupiny dokonce vytvořili speciální obrázek na způsob emotikonu, který představoval zneužité dítě.

Sedmnáct členů z celkového počtu 33 zatčených pochází ze Španělska, kde se celá kauza sexuálního zneužívání dětí vyšetřovala. Samotní účastníci navíc ve většině případech nepřekročili věk osmnácti let. Jedním ze zadržených je i patnáctiletý chlapec.

Zatýkání po celém světě

Zatčení pocházejí z jedenácti různých zemí. Vedle Španělska se tak jednalo o lidi z Velké Británie, Francie, Itálie, Sýrie, Pákistánu, Indie, Peru, Ekvádoru, Uruguaye a Kostariky. Na vyšetřování spolupracoval Europol, Interpol i ekvádorská a kostarická policie a trvalo více než dva roky od té doby, co polici přišel tip. Většina členů skupiny byli mladí muži a chlapci, pocházeli z naprosto rozdílných sociálních skupin.

Mezi zadrženými členy skupiny je ale i uruguayská žena, matka zneužívaného dítěte, jehož fotografie sama posílala do internetového chatu. Další – devětadvacetiletý muž – je ve vězení nejen proto, že nahrával obsah, ale také proto, že nabádal další členy skupiny, aby sami komunikovali s mladými dívkami (především migrantkami), které podle jeho slov „spíše nepůjdou na policii”.

Podle údajů britské Národní společnosti pro prevenci násilí na dětech se až polovina z online zneužívání dětí děje na platformách vlastněných Facebookem. Tamní policie za rok 2018 odhalila více než 4 000 případů sexuálního zneužívání na Facebooku, Instagramu nebo WhatsAppu.

Britský deník The Independent zmiňuje, že šéf Facebooku Mark Zuckerberg už představil plán a vizi, podle kterých chce uživatele sociálních sítí lépe chránit. „Lidé musí vědět, že jejich soukromé konverzace nejsou narušeny hackery a kriminálníky,” napsal si Zuckerberg na blog v březnu tohoto roku.

České V síti

Sexuální zneužívání dětí na internetu se týká i Česka. Aktuálně se problematika dostala do povědomí díky dokumentu V síti režisérů Víta Klusáka a Barbory Chalupové.

Autoři odhalují predátory českého internetu pomocí zletilých hereček, které předstírají, že jim je pouhých 12 let. Podle údajů autorů dokumentu ze statistik vyplývá, že až třetina českých dětí zažila na vlastní oči, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery.

Reklama

Doporučované