Hlavní obsah

Španělská prokuratura obvinila katalánské vedení ze vzpoury

Někteří katalánští politici přišli dnes na protest do práceVideo: AP

 

Reklama

Dnešek je prvním úředním dnem poté, co španělská vláda převzala správu katalánských úřadů a rozpustila zdejší parlament. Někteří katalánští politici však i přes varování, že se vystaví trestnímu stíhání, přišli dnes ráno do práce. Aby „pokračovali v úřadu“. Španělská prokuratura poté obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného parlamentu ze vzpoury, za kterou lze uložit až třicet let vězení. Důvodem jsou snahy o nezávislost Katalánska.

Článek

Do úřadu dorazil i katalánský ministr pro územní rozvoj Josep Rull. Na Twitter přidal fotku ze své kanceláře s tím, že pokračuje. Doma nezůstala ani předsedkyně rozpuštěného regionálního parlamentu Carme Forcadellová nebo generální tajemník katalánského ministerstva vnitra César Puig. Ten ale po několika minutách zase odešel, přičemž uvedl, že se necítí být odvolán a odvolat ho může jen jeho vláda.

Sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont dnes na sociálních sítích zveřejnil fotografii s výhledem ze své kanceláře a pod snímek napsal: „Dobrý den.“ Není ale jasné, zde obrázek pochází ze dneška. Podle katalánských médií dnes nikdo premiéra neviděl vcházet do budovy vlády. Kolem ní jsou bezpečnostní zábrany a katalánští policisté.

Všichni politici se tak podle varování policie vystavili riziku, že budou trestně stíháni. Mohli si totiž přijít jen pro věci, protože správa katalánských úřadů je od víkendu oficiálně v rukou španělské vlády.

Madrid se rozhodl omezit autonomii Katalánska, protože regionální parlament v pátek schválil rezoluci o nezávislosti. Španělská vláda k omezení autonomie Katalánska využila článek 155 ústavy, jenž umožňuje omezení autonomie regionu, který porušuje zákony.

Katalánsko podle Madridu zákony jakožto region porušilo už neústavním referendem i rezolucí o nezávislosti. 

Obvinění španělskou prokuraturou

Dnes kvůli separatistickým snahám španělská prokuratura dokonce obvinila sesazenou katalánskou vládu ze vzpoury. Chce za ni uložit až třicet let vězení. Důvodem jsou snahy o nezávislost Katalánska. Oznámil to dnes španělský generální prokurátor José Manuel Maza na tiskové konferenci.

Mezi obviněnými je bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, bývalý místopředseda jeho vlády Oriol Junqueras a další členové kabinetu, který Madrid v pátek kvůli prosazování nezávislosti odvolal.

Prokuratura chce obžalovat politiky z několika trestných činů. Nejvyšší trest hrozí za vzpouru, a to až 30 let vězení. V případě neozbrojené vzpoury je ale maximální trest 25 let vězení. Obvinění se týká mimo jiné toho, že katalánští politici v pátek umožnili v regionálním parlamentu schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska. Rezoluce je ale podle právníků neplatná.

Reklama

Související témata:

Doporučované