Hlavní obsah

Španělsko směřuje k zákazu prostituce. Zavázal se k tomu premiér

Foto: Profimedia.cz

Protest za zrušení prostituce ve španělském městě Valladolid.

Reklama

Španělsko prostituci dekriminalizovalo v roce 1995. Od té doby odvětví zažívá velký rozmach.

Článek

V projevu ke svým příznivcům na závěr třídenního sjezdu Socialistické strany ve Valencii Pedro Sanchez řekl, že prostituce „zotročuje“ ženy. „A z tohoto kongresu vzešel závazek, který budu realizovat. Pokročíme tím, že zrušíme prostituci, která zotročuje ženy,“ řekl Sanchez podle webu Washington Post (WP), aniž by uvedl další podrobnosti.

Sanchez na sjezdu připomněl i další kroky, které zavedla jeho vláda a které podle něj pomohly Španělsku „pokročit“. Jde například o přísnější zákony o domácím násilí nebo zvýšení minimální mzdy.

Španělsko prostituci dekriminalizovalo v roce 1995. Od té doby odvětví zažívá velký rozmach a odhaduje se, že ve Španělsku pracuje v sexuálním průmyslu přibližně 300 000 žen. Podle studie OSN z roku 2011 je Španělsko třetím největším centrem prostituce na světě, hned po Thajsku a Portoriku.

Přestože sexuální práce není považována za regulérní zaměstnání, v celé zemi existuje velké množství nevěstinců, napsal web El País. Průzkum z roku 2009 ukázal, že za sex v zemi zaplatil každý třetí muž, podle jiné zprávy z téhož roku to bylo téměř 40 procent. Prostituce není ve Španělsku nijak regulovaná a lidem, kteří si za sexuální služby zaplatí, nehrozí žádný trest, pokud se tak neděje na veřejném prostranství.

Zprostředkování kontaktu mezi sexuální pracovnicí a potenciálním klientem je však nezákonné. To podle WP vytvořilo právní mezeru. Podniky sice mohou získat licenci na provozování klubů, které mohou fungovat jako nevěstince, ale nemohou přímo zaměstnávat sexuální pracovnice. Sexuální pracovnice si tam často musí „pronajmout“ prostory, ve kterých pracují. V takovém případě ale nemají právní výhody a ochranu jako ostatní pracovníci.

Odpůrci Sánchezovy výzvy k zákazu prostituce tvrdí, že legální prostituce prospívá ženám, které v tomto odvětví pracují, a zajišťuje jejich bezpečnost, uvedl Washington Post. Podporovatelé naopak tvrdí, že právní nejasnosti kolem prostituce podporují poptávku po sexuálním vykořisťování.

V 80. letech 20. století byla většina sexuálních pracovnic ve Španělsku španělského původu. Od roku 2000 však většinu z nich tvoří migranti z chudých evropských zemí, Latinské Ameriky nebo Afriky. To je podle webu Washington Post činí zranitelnými vůči vykořisťování. Tento problém se stal ožehavým politickým tématem, částečně proto, že je spojen s obavami z nelegální migrace.

Španělská vláda v neděli detailní podrobnosti o plánu na zákaz prostituce neposkytla. Sanchez se k postavení prostituce mimo zákon zavázal již v roce 2019, ve svém volebním programu. Ten prostituci označoval za „jeden z nejkrutějších aspektů feminizace chudoby a jednu z nejhorších forem násilí na ženách“.

V rámci stavu nouze, který ve Španělsku vyhlásili v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19, všechny nevěstince a jim podobné podniky musely dočasně omezit fungování.

Prostituce je v mnoha evropských zemích, včetně Německa, Švýcarska, Rakouska a Řecka, legální. Zastánci dekriminalizace podle WP tvrdí, že ženám pracujícím v tomto odvětví přináší obrovské výhody a činí jejich život bezpečnějším. Kritici však tvrdí, že v zemích, které prostituci legalizovaly nebo dekriminalizovaly, často dochází k prudkému nárůstu souvisejících trestných činů.

Názory veřejnosti na zákaz prostituce jsou různorodé. V listopadu 2018 se v rámci mezinárodního dne OSN za odstranění násilí páchaného na ženách konaly celonárodní protesty. Několik protestujících tehdy přineslo transparenty, které vyzývaly k zákazu této praxe. Španělská vláda rovněž povolila vznik odborové organizace sexuálních pracovnic, Organizacion de Trabadjaroras Sexuales (OTRAS).

Reklama

Doporučované