Hlavní obsah

Španělsko je o krok blíž k eutanazii, schválila ji dolní komora parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Politička María Luisa Carcedo oslavuje schválení zákona.

Reklama

Dolní komora španělského parlamentu ve čtvrtek schválila zákon, na jehož základě se těžce nemocní budou moci rozhodnout, že si přejí ukončit život.

Článek

Informuje o tom agentura Reuters, podle které Španělsko udělalo významný krok na cestě k legalizaci eutanazie. Jejími zarytými odpůrci jsou politická pravice a náboženské skupiny.

Zákon umožňuje asistovanou sebevraždu a eutanazii lidem se „závažnými a neléčitelnými“ nebo vysilujícími nemocemi, které jim způsobují „nesnesitelné utrpení“. Podpořilo ho 198 poslanců, 138 bylo proti. Před budovou parlamentu se sešlo několik desítek demonstrantů, kteří bubnovali jako na pohřbu.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií spočívá v tom, že při eutanazii vykonává akt usmrcení napomáhající osoba, zatímco při asistované sebevraždě sebevrah sám; asistující například připraví jedovatý nápoj, zajistí lékařský dohled nebo prostory. Nápoj nebo jinou látku si sebevrah aplikuje sám.

O zákonu bude dále rozhodovat senát, horní komora parlamentu. Může ho schválit nebo ho doplnit o dodatky a poslat zpět dolní komoře. Pokud ho senátoři nijak nepozmění, mohl by být schválen příští rok na jaře.

Španělsko by se pak stalo čtvrtou zemí v Evropské unii, která umožňuje těžce nemocným pacientům rozhodnout se pro odchod ze života. Zatím tak mohou učinit v Belgii, Lucembursku a Nizozemsku.

V Česku se nyní eutanazie trestá jako vražda. Vláda v červenci snahu některých poslanců o legalizaci eutanazie zamítla.

Reklama

Související témata:

Doporučované