Hlavní obsah

Španělsko je pod palbou kritiky, nechá natankovat ruskou loď mířící do Aleppa

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Španělsko čelí kritice Evropy za to, že umožní natankovat ruské lodi, která míří bombardovat syrské město Aleppo.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Letadlová loď Admirál Kuzněcov má ve španělském přístavu Ceuta tankovat už dnes dopoledne, ještě předtím, než Rusko podá Španělsku vysvětlení o účelu cesty.

Článek

Španělsko rozzlobilo evropské politiky, protože nechá ve svém přístavu Ceuta natankovat ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov. Podle politiků jde o válečnou pomoc. „Je to na každém státě, aby se rozhodl, zda tyto lodě mohou dostat zásoby a palivo na trase směrem k východnímu Středomoří. Ale zároveň jsem znepokojen, velmi jasně jsem se vyjádřil o možném použití této bojové flotily pro vzdušné údery proti Sýrii,” uvedl Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO.

Sir Gerald Howarth, bývalý ministr obrany Velké Británie, řekl, že by bylo naprosto nevhodné, aby člen NATO nechal tankovat ruské lodě.

„Existují sankce proti Rusku, tohle je pro NATO mimořádná věc," uvedl Lord West, bývalý šéf Royal Navy.

Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér, uvedl na svém Twitteru, že rozhodnutí povolit tankování je skandální. „Španělsko podepsalo prohlášení EU o ruských válečných zločinech v Aleppu minulý týden, dnes pomáhá natankovat flotilu na cestě k páchání dalších zvěrstev. Vážně?"

Španělský ministr zahraničí Pedro Morenés řekl, že dokud to španělská vláda nezakáže, jedná se o obchodní záležitost. Podle něj není na tankování ruských lodí v zemích NATO nic neobvyklého. Po Rusku bude požadovat vysvětlení o účelu cesty. Než ho však dostane, loď už bude mít pravděpodobně plnou nádrž.

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov v doprovodu raketového křižníku Petr Veliký a protiponorkových lodí Severomorsk a Viceadmirál Kulakov zamířila k břehům Sýrie minulý víkend. Na své palubě má bojové letouny a vrtulníky.

Součástí ruské flotily ve Středomoří je už řada torpédoborců, výsadkových lodí a lodí s protiponorkovými vrtulníky. Počátkem října se do oblasti přesunula ruská korveta Miraž vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu Malachit a dvě korvety Serpuchov a Zeljonyj Dol.

Reklama

Doporučované