Hlavní obsah

Španělsko povolalo vojáky. Do jeho africké enklávy dorazily tisíce uprchlíků

Foto: Profimedia.cz

Španělští vojáci hlídají na pláži v Ceutě zadržené uprchlíky.

Reklama

Španělsko se vypořádává s enormním přílivem uprchlíků za uplynulé dva dny, kteří se snažili přes moře dostat do jedné z jeho severoafrických enkláv. K vzniklé situaci přispěly především vyhrocené vztahy s Marokem.

Článek

Do španělské Ceuty sousedící s Marokem v rozmezí 48 hodin vstoupilo osm tisíc uprchlíků, většinou z Maroka, informuje britská BBC. Tamní vládní činitelé se této bezprecedentní situace obávají a volají po opětovné kooperaci s marockou pobřežní službou, která ochabuje po sporech mezi oběma zeměmi.

+8

Jindy striktně hlídanou hranici marockou policií překonali utečenci přes moře. Někteří obepluli plot, jiní počkali na lepší podmínky při odlivu. Reakce Španělska nicméně od příchodu prvních migrantů v pondělí ráno rychle následovala. Ceutu včera navštívil tamní premiér Pedro Sánchez, aby pomohl vyřešit prohlubující se krizi mezi zeměmi a nastolil pořádek. Španělský ministr vnitra povolal do terénu dalších 200 vojáků a 200 policistů.

Dosud se tamním úřadům podařilo vrátit zpět do Maroka 3800 lidí. Někteří šli dobrovolně, jiné museli vojáci odvléci násilím. Zůstat mohou jen nezletilí bez doprovodu, u kterých se na základě zdravotních testů prokáže, že jim nebylo 18 let.

Z moře španělští vojáci zachraňovali jednotlivce včetně dětí. První pomoc poskytovala vyčerpaným a podchlazeným lidem na ceutských plážích například humanitární organizace Červený kříž. Jeden člověk cestu nepřežil. Kvůli vysokému počtu příchozích migrantů vybraly úřady v Ceutě tamní fotbalový stadion pro jejich shromažďování.

V pozadí je spor o Západní Saharu

Pro španělskou enklávu s 80 tisíci obyvateli představuje příliv osmi tisíc uprchlíků za dva dny bezprecedentní a rizikovou záležitost. Hlídat hranice Španělům pomáhalo právě i sousední Maroko. Kvůli zhoršujícím se vztahům nicméně země přistoupila k poklesu ochrany hranic. To potvrdili i odborníci oslovení agenturou AFP. Mezi Madridem a Rabatem v současnosti panuje napětí, protože španělské úřady poskytly pod falešnou identitou lékařskou péči lídrovi separatistické organizace Polisario Ibráhímovi Ghálímu. Ten vede povstalce na Západní Sahaře usilující o nezávislost na Maroku, které už v roce 1991 slíbilo uspořádat referendum o sebeurčení této oblasti, ale zatím se tak nestalo.

Ghálí (73) byl minulý měsíc přijat do nemocnice v severošpanělském městě Logroňo kvůli covidu-19. Maroko v reakci uvedlo, že počínání Španělska narušuje dobré sousedské vztahy. Španělsko se nicméně brání, že tak učinilo pouze z „humanitárních důvodů“.

Madridský trestní soud včera oznámil, že proti Ghálímu bylo obnoveno vyšetřování kvůli zločinům proti lidskosti. Trestní oznámení proti němu podalo před několika lety sdružení, jež se zabývá dodržováním lidských práv v Západní Sahaře. Ve Španělsku politik čelí také podezření z týrání a mučení.

Marocké ministerstvo zahraničí mezitím uvedlo, že povolalo velvyslankyni v Madridu ke konzultacím, aniž uvedlo podrobnosti. K obdobnému kroku se Rabat naposledy odhodlal v roce 2007 na protest proti návštěvě španělského královského páru v Ceutě a Melille. Podle agentury EFE odjezd velvyslankyně představuje nejhorší diplomatickou krizi ve vztazích obou států za posledních deset let.

Příliv lidí se od včerejška snižuje

Španělsko nicméně i tak apelovalo na to, aby Maroko hlídání hranic opět posílilo. „Připomněla jsem jí, že ostraha hranice byla a musí být odpovědností, kterou sdílí Španělsko s Marokem,“ uvedla španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová k hovoru s marockou velvyslankyní před jejím odjezdem.

Ke kooperaci vyzývají i představitelé Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová včera apelovala k nalezení společného řešení. „Teď je nejdůležitější, aby se Maroko i nadále snažilo zamezit nelegálnímu vycestování (z jeho území),“ uvedla také včera komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dodal, že prioritou je zabránit úmrtím a návrat k normálu v Ceutě. Na situaci reagovala i OSN. „Domnívám se, že je velice důležité, aby se Španělsko a Maroko společně dohodly na uklidnění situace,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric.

Podle agentury EuropaPress i místního tisku v Ceutě včera odpoledne marocká ostraha hranice zintenzivnila. Tím se také snížil počet lidí, kteří přicházejí na španělské území.

Nelegální překračování hranic uprchlíků není pro španělskou enklávu ojedinělou událostí. Minulý měsíc přešlo do španělské Ceuty přes 100 migrantů. Policie nicméně většinu vyhostila. Zůstat mohlo jen pár desítek nezletilých. K podobným incidentů dochází i v druhé španělské enklávě, městě Mellila.

Reklama

Doporučované