Hlavní obsah

Španělsko před bouří: referendu o nezávislosti Katalánska má zabránit 26 tisíc policistů

Ve Španělsku to vře, referendum o nezávislosti Katalánska by mělo být už v neděliVideo: Ruptly

 

Reklama

Den před nedělním referendem o nezávislosti Katalánska španělská policie obsadila 1300 z 2315 škol, které mají sloužit jako volební místnosti. Podle místních médií policie razií v telekomunikačním a informačním centru katalánské vlády znemožnila i záložní plán Katalánců hlasovat online.

Článek

Referendum o nezávislosti Katalánska chce katalánská vláda uspořádat i přes zákaz španělského ústavního soudu tuto neděli. V Katalánsku je přes víkend nasazeno 26 tisíc policistů, kteří se mají postarat o to, že se referendum v neděli neuskuteční. Podle španělské vlády je neústavní. Ministr zahraničí Alfonso Dastis dokonce označil snahu o referendum za výsměch demokracii.

Ve snaze zabránit hlasování španělská policie v sobotu obsadila většinu z více než dvou tisíc škol, které měly sloužit jako volební místnosti. Podle informací místních médií navíc ráno španělská policie provedla razii v centru pro telekomunikace a informační technologie katalánské vlády, aby překazila „plán B” katalánské vlády, jímž bylo internetové hlasování.

Podle posledních průzkumů by pro nezávislost hospodářsky nejsilnějšího regionu Španělska hlasovalo 44 procent lidí. Dostat možnost vyjádřit svůj názor chce ale většina Katalánců. V souvislosti s referendem se proto ve Španělsku a zejména v katalánském hlavním městě Barceloně konají velké demonstrace.

Ve snaze podpořit referendum včera Barcelonou projelo několik tisíc traktoristů, kteří své stroje ověsili katalánskými vlajkami. V noci z pátku na sobotu bylo v barcelonských ulicích asi 60 tisíc lidí, kteří hlídali volební místnosti. V případě policejního zásahu byli prý odhodláni pokojně protestovat. Podle katalánské regionální policie jsou do nedělního rána všichni povinni volební místnosti opustit.

Katalánsko je jedním ze sedmnácti autonomních společenství Španělska a dohromady má asi 7,5 milionu obyvatel, kteří mají svůj vlastní jazyk i kulturu.

Reklama

Související témata:

Doporučované