Hlavní obsah

Španělský král navštívil Barcelonu. Místo starostky na něj ale čekaly protesty

Krále Felipeho VI. přivítaly v Katalánsku místo ovací protesty i odmítnutí. (video: AP/Reuters)Video: Jolana Humpálová, Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Španělský král Felipe VI. o víkendu navštívil Katalánsko. Učinil tak poprvé od října, kdy v regionu proběhlo kontroverzní referendum o nezávislosti. Ani tentokrát jej ale nečekalo vřelé přijetí. Stovky protestujících zaplnily ulice Barcelony a její starostka se s králem odmítla oficiálně setkat.

Článek

Španělský král Felipe VI. přijel do katalánské metropole na veletrh mobilních technologií Mobile World Congress. Už od soboty na něj čekaly demonstrace čítající stovky účastníků, které musela střežit policie. Mezi protestujícími a těžkooděnci proběhlo i několik potyček.

Španělský král měl také na programu oficiální uvítací setkání s vysokými katalánskými představiteli. Ti se ho však odmítli zúčastnit. Starostka Barcelony Ada Colauová oznámila, že tak činí na protest vůči králově podpoře represí proti katalánským separatistům.

Významná část katalánských politiků volá po nezávislosti regionu. V říjnu proběhlo referendum vyvolané separatistickou vládou. To je ale v rozporu se španělskou ústavou. Referendum nakonec zmařila španělská policie tvrdým kontroverzním zásahem. Několik katalánských politiků bylo zatčeno, jiní utekli do cizích zemí. V Katalánsku byly španělskou vládou nařízeny nové volby, ve kterých ale separatisté znovu získali těsnou většinu. Tato kauza je označována za největší politickou krizi ve Španělsku od roku 1975, kdy byla v zemi obnovena demokracie.

Poslední průzkum z minulého týdne ale ukázal, že podpora katalánské veřejnosti pro nezávislost rapidně poklesla. Většina Katalánců je nyní proti - 53,9 procenta samostatné Katalánsko odmítá, uvítalo by ho pouze 40,8 procenta z nich. Výzkum provedla agentura Catalan Centre for Opinion Studies.

Reklama

Doporučované