Hlavní obsah

Španělský premiér dorazil na nepřátelské území. V Barceloně podpoří lidovce před volbami

Mariano Rajoy přijel podpořit katalánské lidovceVideo: AP

 

Reklama

Mariano Rajoy doufá, že po volbách se situace v Katalánsku uklidní. Pravděpodobně po jeho příjezdu dojde k další masivní vlně protestů.

Článek

Španělský premiér Mariano Rajoy dorazil do Barcelony, kde chce podpořit lidovecké kandidáty před prosincovými regionálními volbami v Katalánsku. Rajoy se vydává do Barcelony, i když předvolební kampaň začne až 5. prosince. Volby vyhlásil na 21. prosince.

Průzkumy zatím dávají největší šance Republikánské levici Katalánska, která patří ke stranám bojujícím za nezávislost tohoto regionu. Podle průzkumů nezíská většinu a bude nucena vytvořit koalici. Separatisté v parlamentu podle všeho většinu mít nebudou. Původně se počítalo s možností, že separatistické strany půjdou do voleb v jedné koalici, ale nepodařilo se jim na tom dohodnout.

Proti odtržení jsou katalánští lidovci, které přijíždí Rajoy podpořit, a socialisté. Ve španělském parlamentu premiér tento týden řekl, že doufá, že se po volbách do Katalánska vrátí normální situace a začnou se respektovat pravidla. Řekl, že nelze vyhlásit paralelní zákony a jednostranně pak nezávislost.

Puigdemont vyzval separatisty, aby vytvořili volební koaliciVideo: AP

Reklama

Doporučované