Hlavní obsah

Španělský premiér Rajoy končí. Jeho vláda nedostala důvěru poslanců

Španělští poslanci vyslovili nedůvěru vládě Mariana Rajoye.Video: Reuters

 

Reklama

Španělští poslanci dnes poprvé od pádu diktatury v roce 1975 vyslovili nedůvěru vládě. Šéfa lidovců Mariana Rajoye, který byl premiérem od prosince 2011, vystřídá v čele kabinetu lídr socialistů Pedro Sánchez.

Článek

Španělský parlament dnes v hlasování rozhodl o vyslovení nedůvěry současné vládě. V úřadě tak končí dosavadní premiér Mariano Rajoy. Ještě před hlasováním poblahopřál novému ministerskému předsedovi Pedru Sánchezovi a přijal porážku.

Pro odvolání vlády se podle španělského deníku El País vyslovilo 180 poslanců, potřebná byla absolutní většina 176 hlasů. Proti hlasovalo 169 poslanců, jedna poslankyně se zdržela hlasování. Sánchez nehlasoval, protože není poslancem.

Návrh na vyslovení nedůvěry podali socialisté kvůli několik let staré korupční kauze bývalých regionálních politiků Lidové strany (PP), v níž minulý měsíc padl verdikt s vysokými tresty. Rajoy se před poslanci hájil tím, že nikdo z jeho ministrů ani ze současného vedení PP odsouzen nebyl a že korupce existuje ve všech stranách.

V návrhu na vyslovení nedůvěry vládě byl jako nový premiér uveden šestačtyřicetiletý Sánchez. Jmenován panovníkem by mohl být podle španělských médií už dnes, poté, co o výsledku hlasování krále Felipeho VI. informuje předsedkyně dolní komory parlamentu Ana Pastorová.

Ještě před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě popřál Rajoy šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi jako budoucímu ministerskému předsedovi. „Chci být prvním, kdo Pedru Sánchezovi poblahopřeje. Přijmu jako demokrat výsledek hlasování, ač nesouhlasím s tím, co se tady děje,“ prohlásil dnes před poslanci. „Bylo mi ctí být premiérem Španělska a zanechat tuto zemi lepší, než jaká byla, když jsem vedení její vlády převzal,“ rozloučil se Rajoy v parlamentu.

Třiašedesátiletý Rajoy je premiérem od prosince 2011. Své nynější funkční období ale začal se zpožděním až poté, co se musely ve Španělsku poprvé v historii parlamentní volby opakovat. Ani v těch opakovaných žádná ze stran nezískala absolutní většinu poslanců, a Rajoy tak pro sestavení vlády dostal důvěru parlamentu až napodruhé díky tomu, že část socialistů se zdržela hlasování.

Rozporuplné reakce politiků

Střídání na postu španělského premiéra vyvolalo řadu rozdílných reakcí ve Španělsku i v Evropě. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že má plnou důvěru v novou vládu socialistického premiéra Pedra Sáncheze. „Poslal mu (Sánchezovi) blahopřejný dopis, v němž vyjádřil důvěru, že španělská vláda bude i nadále konstruktivním způsobem přispívat k silnější, jednotnější a férovější Evropské unii,“ uvedla v prohlášení Junckerova mluvčí.

Uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont naproti tomu nabádá k opatrnosti. Puigdemont na Twitteru napsal, že „pokud by nám šlo o pomstu (Rajoyovi), dnes bychom mohli být spokojeni“, avšak „čeká nás ještě dlouhá cesta k překonání nespravedlností, kterých je mnoho a přetrvávají“. Puigdemont je stejně jako další bývalí představitelé místní vlády obviněn ze vzpoury kvůli loňskému jednostrannému vyhlášení nezávislosti a hrozí mu až 25 let vězení.

Rozhořčení nad změnou v čele vlády dal najevo šéf liberální strany Ciudadanos Albert Rivera, jehož formace menšinový kabinet lidovců dlouhodobě podporovala a dnes hlasovala proti vyslovení nedůvěry. Liberálové, kteří jsou podle průzkumů nejsilnější současnou stranou Španělska, budou podle svého předsedy v rázné opozici proti nové vládě. Zvláště bedlivě budou sledovat, zda nenabízí přílišné ústupky baskickým či katalánským separatistům.

Reklama

Doporučované