Hlavní obsah

Španělským premiérem bude znovu Sánchez, ale k většině má daleko

Foto: ČTK

Úřadující premiér a šéf socialistů Pedro Sánchez.

Reklama

Úřadující premiér a šéf socialistů Pedro Sánchez přijal pověření k sestavení nové vlády. Oznámil to v úterý po jednání s králem Filipem VI. Španělé se ale podle premiéra dočkají nové vlády až za několik týdnů.

Článek

Sánchez na tiskové konferenci prohlásil, že cílem příštího týdne bude získat na svou stranu některé z politických subjektů ve značně rozděleném parlamentu. „Budu diskutovat i s regionálními předsedy vlád,“ řekl Sánchez. „Chceme vládu, která řeší problémy občanů,“ dodal premiér. Hlasování o důvěře nové vládě ale budou podle Sáncheze předcházet týdny jednání.

Vládnoucí socialisté zvítězili v listopadových předčasných volbách, nepodařilo se jim ale získat nadpoloviční většinu v parlamentu. Z celkem 350 poslanců jich mají socialisté jen 120. Na vládní koalici už se strana dohodla s levicovou Unidas Podemos, ani s tou však nevytvoří většinu.

Španělský král Filip VI. se v uplynulých dnech sešel s představiteli všech parlamentních uskupení, v úterý se rozhodl, že pověří sestavením vlády úřadujícího premiéra. Sánchez je ve funkci od loňského června, od dubnových předčasných voleb ale působí jako přechodně úřadující premiér.

Čtyři roky, čtvery volby. To je politická realita Španělska. Jen letos proběhly dvoje předčasné volby, oboje skončily patem. Nad zemí navíc visí hrozba dalších voleb, ty by v případě Sánchezova neúspěchu proběhly příští rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované